A Merck a kormány által finanszírozott COVID-tabletta előállítási költségének 40-szeresét számítja fel

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A Merck új COVID-19 terápiája, a molnupiravir, amelyet az amerikai adófizetők jelentős pénzügyi támogatásával fejlesztettek ki. Nagy felháborodást keltett, miután kiderült, hogy a gyártása 17,74 dollárba kerül - de a vállalat 712 dollárt számláz a gyógyszerért, vagyis negyvenszeres felárat.

A német Merck gyógyszeripari vállalat, Molnupiravir COVID-19 gyógyszerrel történő kezelése 17,74 dollárba kerül. Ennek ellenére a vállalat 712 dollárt kér az amerikai kormánytól a kezelésért - ez 40 -szeres felár. A  bejelentett  amerikai híroldal a lehallgatott , hivatkozva egy jelentést a múlt héten a Harvard School of Public Health és a király College Hospital-ben megjelent Londonban.

A tablettáról annyit már tudnak, hogy felére csökkentette a kórházi kezeléseket és a haláleseteket azokhoz képest, akik placebót kaptak. A vírus elleni harcban fontos szerepet kaphat ez a szájon át bevehető szer, hiszen sokkal egyszerűbb, mint az infúziót igénylő monoklonális antitest kezelések. A magas ár azonban azt jelentheti, hogy a gyógyszer elérhetetlen marad azoknak a betegeknek, akiknek az anyagi helyzete nem túl jó.

A molnupiravir egy vírusellenes gyógyszer, amelyet az atlantai Emory Egyetem tulajdonában lévő gyógyszer-innovációs vállalat, a Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE) fejlesztett ki, 2020-ban engedélyezte a Ridgeback Biotherapeutics. Később ismeretlen összegért eladták a globális jogokat a Merck & Co-nak.

2021 júniusában az amerikai kormány és a Merck 1,2 milliárd dolláros szerződést írt alá 1,7 millió gyógyszeres kezelés elvégzésére, amint azt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyja sürgősségi gyógyszerként. Az amerikai kormány 29 millió dollárt bocsátott rendelkezésre a terápia kifejlesztésére - írja az The Intercept .

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 10 millió amerikai dollárt biztosított az Emory Egyetem intézetének, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete pedig 19 millió dollár támogatást adott. Luis Gil Abinader, a NGO Knowledge Ecology International vezető kutatója elmondta a The Interceptnek, hogy a támogatási összegek azt jelentették, hogy az amerikai kormánynak kötelessége megfizethetővé tenni a gyógyszert. Abinader azt mondta:

"A nyilvánosság finanszírozta ezt a gyógyszert. És emiatt a nyilvánosságnak vannak jogai. Beleértve a jogot arra, hogy ésszerű feltételekkel hozzáférhető legyen bárki számára."

Szakértők szerint a 712 dolláros ár végső soron azt jelenti, hogy egyesek számára megfizethetetlen lesz a gyógyszer.  Dr. Dzintars Gotham, a londoni King's College Hospital orvosa és a molnupiravir előállítási költségeiről szóló jelentés társszerzője elmondta:

a molnupiravir 19,99 dolláros árán is 10 százalékos nyereséget termel a Merck-nek.

A molnupiravir eredetileg az influenza kezelésére és a vírus RNS-replikáció hibáinak megakadályozására volt hivatott megakadályozni. A 2020-ban végzett állatkísérletek azt mutatták, hogy a molnupiravir teljesen elnyomhatja a vírusátvitelt, és megelőzheti vagy csökkentheti a súlyos tüdőkárosodást.

Az új tanulmány 775, enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19-es felnőttet vizsgált, akiknél nagyobb volt a súlyos betegségek kialakulásának kockázata olyan egészségügyi problémák miatt, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. A molnupiravir-t szedő betegek 7,3 százaléka került kórházba, vagy 30 nap után meghalt - szemben a placebót szedők 14,1 százalékával.

A Merck szerint eddig nem volt haláleset a gyógyszercsoportban, míg a placebo csoportban nyolcan hunytak el. Az eredményeket a vállalat közzétette, és szakértők még nem ellenőrizték. 

A Merck-vizsgálatban mindkét csoport jelentett mellékhatásokat, de valamivel gyakoribbak voltak a placebót kapó csoportban. A cég nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen mellékhatásai voltak. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá