A magyar Jurassic Park - 190 millió éves emlékek tárháza

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az Úrkúti-őskarszt nemzetközi viszonylatban is páratlan kincs.

Ajkától nem messze, a Kab-hegy szomszédságában található Úrkút, amelynek nyugati utcái egy különleges, régészeti kincsekkel teli területre nyílnak. Itt található a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület., ami nemzetközi viszonylatban is páratlan kincs.

Úrkúti-őskarszt, más néven Csárda-hegyi őskarszt több száz millió éves emlékeit a külszíni fejtéssel működő mangánércbányászat tárta fel. A kézi művelésből adódóan a hegy jura kori mészkőalapjának nem esett bántódása, így a dinoszauruszok korának is tartott földtörténeti középidő jelenségeinek nyomai is fellelhetők benne.


Az úrkúti mészkőben nemcsak az ősrégi víznyelők, vízmosással keletkezett bemélyedések, töbrök formációi váltak láthatóvá, de felszínre kerültek az akár 190 millió évvel ezelőtt élt élőlények egyedülálló leletanyagai is: csigák, kagylók, más tengerfenéken élt állatok és tengeri liliomok mészvázainak nyomai.

A környék különlegessége, hogy sajátos mikroklímával rendelkezik. A sziklák alján, a hegy gyomrában vezető, lépcsőkkel megközelíthető ösvényen hűvösebb az időjárás, az árnyékosabb helyen mohák, páfrányok nőnek, de a peremen is körbejárható a karszt, csodás kilátással a katlanokra. Csodás túrahelyszín, és a vadregényes túraösvény bejárását minden korosztály élvezni fogja.

A dzsungelszerű környezet, a bizarr sziklavilág, a sajátos mikroklíma, a szakadékba való leereszkedés páratlan élményt kínál, ráadásul egy óra alatt mindent alaposan fel tudunk fedezni, és az őskarszt megközelítése is egyszerű, kocsival a bejárat előtt tudunk parkolni, és az Országos Kéktúra is itt vezet el. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá