USA: mégsem vezetik be a vakcinaútlevelet

Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető infektológus szakembere a hét eleji sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy valószínűleg nem fogják beiktatni az oltási igazolványokat sem az utazáshoz, sem az üzletekben, vendéglátó helyeken.

Hiába szerette volna elérni a Fehér Ház, hogy törvénybe iktassák a vakcinaútleveleket, dr. Anthony Fauci szerint a szövetségi kormány nem értene egyet az ötlettel, ezért egy igazságosabb rendszert szükséges kidolgozniuk a jövőben.

A járványügyi szakember elmondta, hogy egyelőre semmi sem biztos, de a tárgyalások a színfalak mögött már intenzíven zajlanak.

A vakcinaútlevelek témaköre ellentmondásosnak számít mind a döntéshozók, mind a lakosság körében. Sokan úgy gondolják, hogy csakis így érhető el a megfelelő védettség, mások viszont az alapvető szabadságjogok meggyalázásának tartják az oltási igazolványokat.

New York államban múlt héten vezették be a mobiltelefonokra és más okoseszközökre telepíthető applikációt, melyre önkéntes alapon bárki feltöltheti egészségi állapotáról szóló dokumentumait, köztük azt is, átesett-e már a koronavírus elleni vakcinán.

Mindeközben Florida kormányzója, Ron DeSantis érvénybe léptetett egy új rendeletet, melynek értelmében tilos a vállalkozásoknak és üzleteknek ellenőrizniük belépéskor, hogy az adott személy volt-e oltva, illetve hogy negatív-e a koronavírus státusza.

Izraelben már használják a hatóságok a vakcina igazolásához szükséges mobil alkalmazást. Az Európai Unió  ennek mintájára tervez megalkotni egy saját rendszert. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert nagyon nehezen lehet összeegyeztetni az egyes országok elvárásait.


Szólj hozzá