UKRAJNA: Tömegesen hagyják el az országot a kárpátaljai magyarok

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az orosz támadás hírére megrohamozták a boltokat és benzinkutakat Kárpátalján. Hatalmas sorok állnak a töltőállomásoknál. Ugyanez tapasztalható a határoknál. Kilométeres sorokban állnak a Magyarországra tartó autósorok. A reggeli óráktól a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

Az oktatási intézményekben távoktatást hirdettek.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója kijelentette, hogy felkészítik a megyét a belsőukrajnai menekültek fogadására. A tervek szerint a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

 Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy az orosz megszálló csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el Ukrajna területén, a harcok azonban még folytatódnak.

”Ukrajna fegyveres erői nagyon kemény csatákat vívnak, visszaverik a támadásokat a Donyec-medencében és más régiókban keleten, északon, délen. Az ellenség komoly veszteségeket szenvedett, és még több vesztesége lesz. Ők jöttek a mi földünkre”.

Az elnök elmondta, hogy Ukrajnát földön és levegőben is megtámadták. A hadsereg feltartóztatja az ellenséget, de a lakosság támogatására is szükség van. Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzék szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket.     

Mint mondta, aki képes arra, hogy fegyvert fogjon, azt várják. 

“Már adunk ki fegyvereket és fogunk is kiadni földünk védelme érdekében, mindenkinek, aki kész megvédeni szuverenitásunkat. Ukrán népünk jövője Ukrajna minden polgárától függ. Mindenki, akinek van harci tapasztalata és aki csatlakozni tud Ukrajna védelméhez, haladéktalanul jelenjék meg a toborzóközpontokban. A belügyminisztérium veteránokat von be az állam védelmébe” – fejtette ki az elnök.

Felkérte a lakosságot, hogy adjanak vért a sebesült katonák számára.    

 Zelenszkij kiemelte az ukrán vállalkozások munkájának, az áruk és a szolgáltatások elérhetőségének fontosságát háború idején. “Az ukrán nemzeti bank és Ukrajna bankrendszere minden szükséges forrással rendelkezik az állam pénzügyi szükségleteinek kielégítéséhez, mindennel, ami az állam és az ukrán állampolgárok érdekeinek védelméhez szükséges” – hangoztatta.

Az ukrán elnök az oroszokhoz is felhívást intézett, arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá