Tüntettek a taxisok, felkészülnek a mozdonyvezetők

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Taxisok demonstráltak Budapesten a Hősök terén szerdán, ahol nagyjából kétszáz autóval jelentek meg. A tüntetés oka a tarifaemelés volt, valamint az, hogy  a fővárosi önkormányzat nem reagált a tárgyalási kezdeményezésükre, ezért a kormány segítségét kérik.
Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője hangsúlyozta, hogy legutóbb 2017-ben volt tarifakorrekció, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azóta 15 százalékkal emelkedtek az árak, míg az üzemanyag ára 40 százalékkal lett drágább 2017-hez képest.

Ezenkívül  a taxiszolgáltatásra alkalmas autók átlagára kétmillió forinttal nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségük volt a taxisoknak az elmúlt időszakban. A társaságok bevétele majdnem tíz évvel ezelőtti szintre esett vissza 2020-ban.

A tüntetők azt szeretnék, 

ha a jelenleg 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75 forintról 100 forintra emelnék.

A taxisok a tüntetést követően a Hősök teréről elindultak átadni a követeléseiket tartalmazó petíciót, amelyet Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes Főpolgármesteri Hivatalban, míg Tóth Péter Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostorban vett át.

Március 10-től a mozdonyvezetők sztrájkolnak

A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2022. március 10-én 0 órától határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV-START Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére és a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá