Természetellenes állapotok a sarkkörön túl: 31 fokot mértek! De nem csak ez a baj.

Úgy látszik, felborult az eddigi rend.

Extrém meleg, erdőtüzek, új növény- és állatfajok megjelenése, szúnyoginvázió, halak eltűnése, rejtélyes betegségek. Vészjósló eseményeket tapasztalnak az északi sarkkörön túl.

A múlt héten az orosz távol-kelet egyik legészakibb városában, a Jeges-tenger partján fekvő Russzkoje Usztjében több mint 31 fokot mértek napközben. Már az elmúlt négy év is az újkori történelem legmelegebbje volt, de minden jel arra mutat, hogy az idei még a korábbiaknál is forróbb lesz.

Nemrég Verhojanszk városában dőlt meg a sarkkörön túli hőmérséklet rekordja közel 40 fokkal. 

"Nagyon különös dolgok történnek itt” – mondta az „örökké fagyott talaj”, a permafroszt felolvadását vizsgáló orosz tudós, Roman Gyeszjatkin, aki a szibériai Jakutski városában él. - „Növényeink, állataink, de még az emberek sem szoktak hozzá ilyen hőséghez”.

A fagyos talaj az egyre gyakoribbá váló hőmérséklet ugrások következtében felolvad, fellazul, a legelők víz alá kerülnek, az utak beomlanak vagy meghullámosodnak, az épületek megroggyannak a talajerózió miatt. A permafrosztban szó szerint belefagyott üvegházhatású gázok kiszabadulva tovább növelik az északi sarkvidéken egyébként kétszer gyorsabb klimatikus hőmérséklet növekedést.

A szokatlan melegnek van aki örül.

A gyerekek például nagyon élvezik, hogy fürödhetnek a tavakban. Ám a jelenség természetellenes. A hideghez szokott emberek jelentős része állandóan migrénekkel küzd, eddig nem látott bőrbetegségek jelentek meg. 

Egyre több az erdőtűz, mely tüzeket csak az eső olthatja el, de arra nem nagyon számítanak a helyiek, pedig a füst gyakran elviselhetetlenné teszi a mindennapjaikat.

A vizek felmelegedésével az itt élő, hideg vizet kedvelő halak mélyebbre merülnek, ami alaposan visszavetette a halászat forgalmát.

„Egykor az idősek előre meg tudták jósolni, milyen lesz a nyár, és milyen lesz a tél. Mára már semmit sem tudunk biztosan” - panaszolják az ott élők.


Szólj hozzá