USA: 2076-ig nem akarja nyilvánosságra hozni a Pfizer vakcina teljes jóváhagyási adatait

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is nagy nyomás nehezedik a döntéshozókra a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos dokumentumok közzétételére.

Az Egyesült Államokban az információközlési kötelezettség szigorúbb, mint az EU-ban. Az információszabadságról szóló törvény értelmében 25 éven belül nyilvánossá kell tenni még a legtitkosabb dokumentumokat is.

Az FDA, az Egyesült Államokban a gyógyszerek és így a COVID-19 vakcinák jóváhagyásáért felelős ügynökség most új trükköt talált.

Orvosok és tudósok pert indítottak a BioNTech Pfizer vakcina jóváhagyásához szükséges összes dokumentum kiadásáért. Ám ha az FDA kérésének helyt ad a szövetségi bíró, csak 2076-ra lehet áttekinteni a dokumentációt.


A digitális táblázatokat nem számítva legalább 329 000 oldalas az anyag, amit megjelenése előtt alaposan ellenőrizni kell, hogy a Pfizer cég rejtett üzleti titkait, esetleg gyógyszerkutatásban résztvevők személyes adatait tartalmazza-e, és ha igen, ennek megfelelően javítani kell.

Az FDA illetékes részlegének mindössze tíz alkalmazottja van, így havonta legfeljebb 500 oldalt tudnak feldolgozni. Ennek eredményeként az utolsó dokumentumokkal csak 2076-ra végeznének, így akkor hozhatják nyilvánosságra.

Ez azt jelenti, hogy az FDA gyakorlatilag a dokumentumok felére olyan titoktartási időszakot ír elő, amely meghaladja a szigorúan titkos kormányzati dokumentumokét.

A jóváhagyási folyamat elején, amely az EU-hoz hasonlóan megkerülte a normál szabályozást, az FDA "teljes átláthatóságot, párbeszédet és hatékonyságot" ígért . A felperes ügyvédje szerint az FDA  a 329 000 oldalnyi dokumentumot gondosan megvizsgálta a jóváhagyási eljárást követő 108 napon belül.

"Míg az FDA 108 nap alatt alaposan át tudta tekinteni ezeket a dokumentumokat, most 20 000 napra van szüksége ahhoz, hogy ezeket a dokumentumokat a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye."

Az amerikai közvélemény felháborodott az eseten, ami sokak véleménye szerint csakis a szabályok kikerülésére szolgál.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá