SZLOVÁKIA: Tiltakozó megmozdulások a határzár miatt

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Péntek reggeltől Szlovákiába csak a teljes beoltottságot igazoló dokumentummal, néhány esetben pedig friss PCR-teszttel lehet belépni, ezek hiányában kötelező a 14 napos karantén - írja az Új Szó.
A rendőrség bejelentette, hogy a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében lezárják a Nagykövesd–Pácin, Újhely–Sátoraljaúj-hely, Eszkáros–Hollóháza, Domica– Aggtelek, Tajti–Cered, Kalonda– Ipolytarnóc átkelőket, valamit az osztrák, lengyel és cseh határon is bezárnak több átkelőt.  A Kalonda–Ipolytarnóc átlépési pontot azonban a korábbi, határnyitásról szóló bejelentés ellenére, a rendőrség egyébként is folyamatosan zárva tartotta.

A nyitva maradt átkelőkön ugyanakkor megerősítették a járványügyi előírások ellenőrzését.

Ezek értelmében az országba való belépéskor az egyes személyeknek például regisztrálniuk kell a korona.gov.sk/ ehranica/ oldalon az eHranica nevű alkalmazásban. Az alkalmazás magyar változata azonban még nem frissült, elavult információkat tartalmaz. A rendőrség ezen kívül véletlenszerű ellenőrzéseket végez a vonatokon és egyes vasútállomásokon is. A repülőtereken ugyancsak intenzív ellenőrzés várható.

A Közegészségügyi Hivatal a koronavírus-járvány miatt pénteken reggel 6 órától minden, az országba érkező személyre érvényes, 14 napos karantén-kötelezettséget vezet be, amellyel együtt azonban számos kivételt is megfogalmaztak.

Ez utóbbiak közé a teljesen beoltott személyekre vonatkozó kivétel a legfontosabb. Aki ebbe a kategóriába tartozik, lényegében egy regisztrációt követően szabadon mozoghat a határokon. Aki egészségügyi oknál fogva nem tudja felvenni az oltást, annak ezt hitelesen igazolnia kell és 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell a belépéskor felmutatnia. Péntektől a szomszédos országok határ menti régióiban lakó, nem beoltott szlovák állampolgároknak is PCR-tesztre lesz szüksége, hogy Szlovákiába léphessenek. Ez a teszt legfeljebb 7 napos lehet. A nemzetközi személy- és teherforgalomban dolgozó nem beoltottakra is kivétel vonatkozik, bizonyos esetekben azonban számukra is kötelező lehet a negatív teszt felmutatása. 

Tiltakozó tömeg gyűlt össze a Vrbovce - Veľká nad Veličkou szlovák-cseh határon a határzár ellen.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá