SZLOVÁKIA: Pillanatfelvétel a kassai vasútállomásról

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A felvidek.ma helyszíni beszámolója a kassai vasútállomásról:

A kassai állomáson kialakult helyzet tegnapelőtt vált kritikussá. Tegnap ellátogattam a helyszínre. Beszélgettem görögkatolikus papokkal, a Kassai Önkormányzati Kerület segítőivel, vasutasokkal és a kassai vasútállomás szóvivőjével, Alžbeta Gajdošovával is.

A helyzet állandóan változik, ami délelőtt igaz volt, délutánra már gyökeresen más. Délben az egyik görögkatolikus pap azt az információt kapta, a határon 5000 indiai várakozik! Nem tudom, hogy ezt a hírt megerősítették-e azóta. Viszont tény, hogy fél kettő tájban már két népes turbános indiai csoportot láttak az állomáson, akik alaposan fel voltak pakolva.

Az első menekültek még pénteken érkeztek. Hétfőn már migránsok is jöttek. Kedden még a fogadócsarnok tele volt emberekkel. Becslés szerint lehettek legalább ötszázan is egyszerre a tágas előcsarnokban.

Fél kettő tájban egy szemtanú csak négereket látott az előcsarnokban. De hogy kik mentek tovább és kik tértek vissza, azt nehéz lenne megmondani. Tehát létszámot mondani merész vállalkozás.
Nagy általánosságban egyharmaduk afrikai, másik harmaduk közel-keleti, a többiek ukránok. A határon, amikor átjönnek, bemondanak valamilyen nevet, ujjlenyomatot vesznek tőlük azután fennáll a veszély, hogy felszívódnak. Ezeket nehéz lenne ukrán egyetemistáknak tekinteni. Egyikük 1964-ben született. A többiek is inkább huszonéves fiatalok benyomását keltik. Ukránul meg nem tudnak.

A váratlan embertömeg megjelenése káoszt okozott. Nem volt világos, ki koordinálja a menekültek ügyét. Az illemhelyet is lefoglalták és a mosdóban mosták a hátsójukat, ami egészségügyi gondokat okoz. A takarítást végző vállalkozás egyszerűen nem volt felkészülve erre a kihívásra.

A kassai vasútállomás ugyanis különleges helyzetben van. Mivel a vasútnak nem volt pénze a felújításra, azt magánvállalkozó finanszírozta. Így viszont a boltok annak fizetik a bérleti díjat és az illemhelyeket is egy külső cég bérli. A vasúttársaság tehát nem tud saját hatáskörében rugalmasan intézkedni.

Tegnap már nem volt kritikus a helyzet. De látni közel-keletieket és négereket is. A Malom utcán hazajövet is találkoztam néhánnyal.

Az állomásfőnök intézkedésére a határról több különvonat indult Csopból Csehországba, így a kassai állomást tehermentesítik. A migránsok nem kívánnak itt maradni – világosított fel az egyik görögkatolikus pap. Tehát azon túl, hogy ételt és vizet kapnak, segítenek nekik jegyet váltani, eligazítják őket az állomáson, hogy a megfelelő peronra jussanak, szállást nem kell nekik biztosítani.

A görögkatolikusokon kívül más felekezet papjait nem láttam. Rá is kérdeztem, ők csak annyit mondtak, remélhetőleg majd azok is megjelennek.

A nehézséget az okozta, hogy Felsőnémetiből és Nagyszelmencről buszokkal a buszpályaudvarra érkeztek az emberek, onnan pedig a vasútállomásra jöttek át, mert amott nincs hol lenniük. A buszokat a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Őrzőszolgálat biztosítja. Magánbuszokat is igénybe vesznek. Mikrobuszok is segítenek. Viszont a migránsok nem jogosultak az ingyenes vasúti szállításra. Habár többen azt állították, nincs pénzük, mégis a város északkeleti szélén található Tescóban vásároltak, ahová biztosan nem gyalog, hanem taxival mentek. A közeli Auparkban is látták őket. Vonatjegyet Brüsszelbe, vagy Dortmundba vettek, ami több száz euróba kerül. A zömük azonban Prágába vagy Bécsbe váltott jegyet.

Az állomáson cirkál a városi és állami rendőrség, mentőkocsi is rendelkezésre áll. Tegnapelőtt forrósodott föl a hangulat, amikor két migráns késsel támadt egymásra, de a rendőrség gyorsan ura lett a helyzetnek. Az állomás szóvivőjének tudomása szerint sérülés nem történt.

Egy magas néger fiatalember éppen hosszasan telefonált, amikor ott jártam.
Az előző napokban is kísérlet történt Afrikába való visszaszállításukra, de ezt elutasították. Tegnap egy csoportjukat a néhány éve felújított négycsillagos Yazmin szállóban helyezték el. A kassai repülőtérről Líbiába kellene repülniük.

Tegnap délelőtt tehát viszonylagos nyugalom uralkodott a kassai állomáson. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá