Szlovákia: a hétvégi eredmények ismeretében van értelme a második országos tesztelésnek?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A ZMOS nem támogatja az országos tesztelés második fordulóját

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) inkább amellett teszi le a voksát, hogy ne kerüljön sor az országos koronavírus-tesztelés második fordulójára – jelentette ki Branislav Tréger, a ZMOS elnöke hétfőn, hozzátéve: a tesztelésnek esetleg bizonyos északi régiókban lenne értelme.

A ZMOS kikéri a szakértők véleményét. A hétfői közlemény rámutat: az anyagi és a pénzügyi forrásokat célirányosabban is ki lehetne aknázni, például a határokon való tesztelésre.

Branislav Tréger, a ZMOS elnöke

A szlovákiai országos Covid tesztelésen 3 millió ember jelent meg. A teljes lakosság 5,4 millió fő.

A letesztelt személyek körülbelül 1 százaléka lett pozitív. Pozsonyban volt a legalacsonyavv, 0,3 %. Nekik, valamint a családjuknak a következő 10 napban házi karanténba kell vonulniuk. A védelmi miniszter hangsúlyozta: az antigéntesztek segítségével főként azokat a személyeket sikerült kiszűrni, akik a „legnagyobb adag vírust hordozzák a szervezetükben”, ezért a negatív teszteredménnyel rendelkezőket is arra kérte, hogy figyeljenek oda az óvintézkedések betartására. Ez az oka annak is, hogy a kormány a következő hétvégén meg szeretné rendezni az országos tesztelés második fordulóját. Igor Matovič ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, biztosan lesz újabb kör, talán csak egy-két járásban nem, ahol a legkevesebb fertőzöttet találták.

Az egyes miniszterek összességében pozitívan értékelték a műveletet. Jaroslav Naď például kijelentette: ha valaki az országos tesztelés megkezdése előtt azt mondta volna neki, hogy az első napon már több mint 2,5 millió személy megy el a mintavételre, biztosan nem hitt volna neki.

Igor Matovič (OĽaNO) szerint ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákia képes úgy működni, „mint a felelősségteljes emberek társadalma”. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni harcot ezzel nem tekinthetjük lezártnak. Arra kérte a negatív eredménnyel rendelkezőket, hogy továbbra is maradjanak óvatosak, figyeljenek a maszkviseletre, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre.

Érdekességek

  • A rendőrség 24 olyan esetről tud, hogy valaki pozitív eredmény után újból leteszteltette magát. Ezeket a személyeket veszélyes, fertőző betegség terjesztésének bűntettével gyanúsítják. „Tettükkel veszélyeztették a sorban állók és a tesztállomásokon dolgozók egészségét“ – mondta a rendőrség szóvivője.
  • Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta, több tesztállomásról is ellopták a Covid-igazolásokat, majd a Facebookon árulták őket, darabját 30 euróért. A tettesek a miniszter szerint rendkívül szigorú büntetésekre számíthatnak.

Mi változik azok számára, akik negatív teszttel rendelkeznek?

Rájuk mától nem vonatkozik a kijárási tilalom. Szabadon közlekedhetnek kint, járhatnak üzletekbe, de ha az időjárás megengedi, akár a kocsmák, éttermek vagy kávézók teraszaira is kiülhetnek. Fodrászhoz is újra elmehet az, akinek negatív tesztje van.

Csak a negatív teszttel rendelkező személyek mehetnek be mától bevásárolni például egy cipőüzletbe? 

Nem, néhány kivétel is érvényben van. Azok is szabadon mozoghatnak és bevásárolhatnak, akik igazolni tudják, hogy az utóbbi három hónapban átestek a Covid-19 megbetegedésen. Kivétel vonatkozik a tízévesnél fiatalabb személyekre, az onkológiai megbetegedésben szenvedő személyekre, továbbá azokra, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi okokból nem tudnak részt venni a koronavírusteszten, de azokra is, akik az országos tesztelés idején orvosi utasításra voltak házi karanténban vagy betegállományban.

Továbbra is érvényes, hogy éttermekben ételt és italt csak elvitelre lehet rendelni?

Igen, a többi korlátozás továbbra is érvényben marad. Nem törölték a tömegrendezvényekre vonatkozó megszorításokat sem. Az utcán vagy parkokban maximum hat ember találkozhat. A rendelkezés alól kivétel vonatkozik azokra, akik egy háztartásban élnek. Továbbra is zárva maradnak az uszodák, a wellness-központok, a szaunák, az akvaparkok, a mozik, a színházak.

Meddig lesznek érvényben ezek a korlátozások?

Nem tudni. Valószínűsíthető viszont, hogy ezen intézkedések lesznek érvényben a legtovább, a járványügyi szakértők szerint ugyanis a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az emberek mobilitását, találkozását és gyülekezését.

Hogyan fognak működni az iskolák?

Már csak az óvodások és az alsó tagozatosok járnak be, a felső tagozatosok átálltak a távoktatásra. Az intézkedés november 27-ig van érvényben. 

Járhatnak iskolába azoknak a szülőknek a gyermekei, akik nem voltak tesztelésen? Illetve elvihetik ezek a szülők gyermekeiket iskolába?

Továbbra is járhatnak iskolába azoknak a szülőknek a gyermekei, akik nem vettek részt a tesztelésen, ám csak olyan személy hordhatja őket, aki negatív teszttel rendelkezik. 

Állandóan magamnál kell hordani a negatív tesztről szóló igazolást?

Igen. Ezt igazoltatás során bármikor elkérheti a rendőr, ám az üzletekbe való belépés előtt is kikérhetik az eladók. Ugyanúgy azt az igazolást vagy orvosi leletet is állandóan magunkkal kell hordani, mellyel igazolni tudjuk, hogy fel voltunk mentve az országos tesztelés alól. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá