Hollandia fenntartja a kijárási tilalmat, de a jövő heti választások alatt enyhít

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy nyár elejére az összes hollandiai lakos megkapja a vírus elleni első oltás első adagját, "ami után végre kezdetét veheti a visszarendeződés a normális életvitelbe". 

A holland kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett március 31-ig meghosszabbítja az országban hatályban lévő, este 9 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalmat.

Tavaly december közepe óta van életben az intézkedés, ami éles társadalmi vitákat és ellenállást váltott ki. Szinte folyamatosak az utcai demonstrációk, melyek többször erőszakba torkolltak.

Mark Rutte miniszterelnök szerint nem szabad enyhíteni, mivel az új fertőzöttek száma továbbra is folyamatosan növekszik.

A kijárási tilalmat március 15. és 17. között, a parlamenti választások időszakára felfüggesztik. 

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy nyár elejére az összes hollandiai lakos megkapja a vírus elleni első oltás első adagját, "ami után végre kezdetét veheti a visszarendeződés a normális életvitelbe". 
 A kormány további döntéseinek értelmében áprilistól a vendéglátóipari egységek teraszai megnyílhatnak, amennyiben a fertőzés terjedése lassul, továbbá a jövő héttel kezdődően az üzletek már egyszerre több vevőt is fogadhatnak.
A vezetés április közepéig szigorúan óva int a nem szükségszerű külföldi utazásoktól. Enyhítés, hogy mától a holland repülőterek ismét fogadhatnak repülőgépeket az Egyesült Királyságból. 

Mark Rutte 2010. októbere óta Hollandia miniszterelnöke. 2010-es hatalomra kerülésével Hollandiában 92 év után ő lett az első liberális miniszterelnök. Ez a harmadik ciklusa a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) politikusának.

A Covid19-pandémia 2020. február 27-én érte el Hollandiát. Március 16-án Rutte rendkívüli televíziós beszédet intézett az országhoz, melyet több, mint hétmillióan követtek figyelemmel. A miniszterelnök beszédében felvázolta a nyájimmunitás elméletét, de ezt nem sokkal később feladták. Pártja támogatottsága a krízishelyzet alatt csaknem megduplázódott.

2021. január 15-én a Rutte-kormány lemondott a hollandiai gyermekgondozási támogatások botránya miatt.Több száz - főleg kettős állampolgárságú család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Összesen 26 ezer szülő ment szembe a szigorú intézkedéssel.

Mark Rutte felajánlotta lemondását a királynak, vállalva a botrány felelősségét. A lemondás óta hivatalukban maradtak a 2021. március 15-17 közötti általános választásokig.

Mark Rutte többször bekerült a magyar hírekbe, mivel éveken keresztül hangoztatta, hogy nincs helye a magyar kormánypártnak az Európai Uniós Néppártban.  A holland miniszterelnök nem is értette, mit keres a Fidesz a konzervatív pártcsaládban.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá