SVÉDORSZÁG: Több mint 30 000 korona-oltás mellékhatást jelentettek

A Svéd Gyógyszerügynökséget elárasztják a COVID-19 oltások utáni mellékhatásokról szóló jelentések. Idén már összesen 31 844 jelentést regisztráltak a hivatalos felületen. A jelentések háromnegyede nem orvosoktól, hanem magánszemélyektől származik.

Veronica Arthurson, a Gyógyszerügynökség osztályvezetője sajtótájékoztatón elmondta:

"Kivételesen nagy számú mellékhatásról számolnak be az emberek."

Ebba Hallberg, a svéd kábítószer-ellenőrzési és felügyeleti hatóság ügyvezető igazgatója szerint a jelentések nagy száma nem meglepő, mivel az oltások témája uralja a médiát és a közbeszédet.

Az egészségügyi szolgálat honlapján mindenki szabadon bejelentheti az oltások után tapasztalt mellékhatásokat. A leggyakrabban jelentett mellékhatások láz, fejfájás, fáradtság és hidegrázás.

Eddig 20 004 bejelentés az AstraZeneca oltására vonatkozott. A BioNTech / Pfizer vakcinára 9146 jelentés érkezett, míg a Moderna esetében 2106.

Hallberg azt gyanítja, hogy az AstraZeneca oltás esetében azért jelentettek ennyi mellékhatást, mert azt nagy számban kapták a fiatalok, akik számára a digitális módon történő bejelentés egyszerű folyamat.

A 10 milliós Svédországban eddig 3,9 millió oltást adtak be. Déli szomszédjával, Dániával ellentétben Svédország továbbra is használja a vitatott AstraZeneca oltást, amelynél a veszélyes mellékhatás, a vérrögképződés miatt lettek óvatosabbak egyes felhasználó országok. Forrás


Szólj hozzá