OLASZORSZÁG: Egyre feszültebb a helyzet - a tüntetők és a rendőrök összecsaptak az utcákon

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Feszültségbe torkollott az alsóház épülete előtti téren szervezett tüntetés – adta hírül az MTI. A rendőrség szorította vissza a római képviselőház előtt tüntető kereskedőket, vendéglátósokat, akik egész Olaszországban demonstráltak a covid19 miatti zárlat ellen kedden.

A résztvevők kezdetben azt skandálták, hogy azonnali újranyitást, szabadságot akarnak. Pojácák! – kiáltották a képviselőház irányába. Később különféle tárgyakat, üvegeket és füstbombákat hajítottak az épület felé, majd megpróbáltak áttörni a teret lezáró kordonon. A rohamrendőrség többször visszaszorította a tömeget. Hírügynökségi információk szerint egy tüntető rosszul lett, három rendőr pedig megsérült.

A demonstrációt szervező Mio Italia mozgalom elnöke Paolo Bianchini elítélte az erőszakot, de hangsúlyozta, hogy a “politika nem fordulhat el az elkeseredett emberektől”. Hozzátette, hogy a járványhelyzettől tönkrement vállalkozóknak nincs vesztenivalója. A kereskedelemben, vendéglátásban, idegenforgalomban, szolgáltatási ágazatban dolgozókat képviselő Mio Italia az utóbbi hónapokban több utcai megmozdulást szervezett.

Milánóban az utcai árusok tüntettek a központi pályaudvar előtti téren. “Dolgozni akarunk, nyitást akarunk” – írták a magasba tartott tábláikra. A tüntetők, közöttük fuvarosok is, szintén összecsaptak a rendőrséggel.

A dél-olasz Caserta városánál a demonstrálók elfoglalták az országot hosszában átszelő A1-es autósztrádát. A demonstráció még az esti órákban is tartott: járműveikkel csigatempóban haladnak, ami az egész ország sztrádaforgalmát megbénítja.

Tüntettek Bariban is, Nápolyban az újranyitó kereskedők fehérneműt tettek a kirakatokba, így üzenve, hogy a válságban az utolsó ruhadarabig elszegényedtek.

Olaszországban kedden oldották fel a húsvéti teljes zárlatot, de a szigorú intézkedések április végéig érvényben maradnak.

A húsz tartományból kilenc vörös zónának számít továbbra is, vagyis a vendéglátás és a kereskedelem sem működik. További tizenegy régió narancssárga fokozatba tartozik, vagyis az üzletek nyitva tarthatnak, de a vendéglátás csak elvitelre dolgozik.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá