Október 1-től útlevél kell az Egyesült Királyságba utazóknak

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Október 1-jétől szinte valamennyi európai uniós polgár kizárólag útlevéllel utazhat be az Egyesült Királyság területére, a személyi igazolványt már nem fogadják el úti okmányként.
Az említett dátumtól az EU, az Európai Gazdasági Térség (EGT), valamint Svájc polgárainak, ha rövid időre utaznak az Egyesült Királyságba, nincs szükségük vízumra, az ország területére való belépéskor azonban be kell mutatniuk egy, tervezett ott-tartózkodásuk teljes idejére érvényes útlevelet.

A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban (legalább 2025. december 25-éig) csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként, akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban; akik a határmenti ingázóknak járó munkavállalói engedéllyel (frontier worker permit) rendelkeznek; akik S2 jelű egészségügyi ellátásban részesülnek (S2 Healthcare Visitor); a svájci szolgáltatóktól (Swiss Service Provider).

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, 2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás, és 2021 januárjától az Egyesült Királyság bevezetett egy pont alapú bevándorlási rendszert, amely a képességeket és a tehetséget helyezi előtérbe, nem azt, hogy egy személy honnan jön.

Az új rendszer szabályai szerint az EU, az EGT és Svájc polgárai továbbra is mehetnek az Egyesült Királyságba vízum nélkül, ez esetben azonban legfeljebb 6 hónapot tölthetnek az országban, és számos tevékenységben részt vehetnek, úgymint turizmus, családi és baráti látogatások, rövidtávú tanulmányi és üzleti célú tevékenységek, például különböző események és konferenciák. Ha azonban hat hónapnál hosszabb időre akarnak munkát vállalni vagy tanulni, vízumért kell folyamodniuk. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá