Nyilvánosságra hozták a szlovák járványügyi tervet

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Piros fázisban bezárják az iskolákat, és elrendelik az otthoni munkavégzést.

A szlovák egészségügyi minisztérium pénteken tette közzé járványügyi tervét.

A 92 oldalas terv a járvány fokozódását fázisokra osztja, elmagyarázza az egyes hivatalok és intézmények feladatát, továbbá leírja azokat a momentumokat, amelyek során átlépés történik az egyik fázisból a másikba.

A járványügyi terv a jelzőlámpák színeivel – zöld, narancssárga, piros – egyszerűbbé kívánja tenni az aktuális járványügyi helyzet és az adott óvintézkedések nyomon követését:

  • A zöld szín azt jelenti, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.
  • A narancssárga szín a helyzet rosszabbodását szimbolizálja.
  • A piros szín a kritikus helyzetre utal.

Néhány példa az ajánlott óvintézkedésekből:

Kötelező 2 méteres fizikai távolságtartás a nyilvános belső helyiségekben – narancssárga és piros fázis.

Kötelező kézfertőtlenítés a nyilvános belső helyiségekbe való belépéskor – narancssárga és piros fázis.

A higiéniai előírásokat betartva az 1 000 fő feletti tömegrendezvényeket csak a zöld fázisban lehet megtartani. A narancssárga fázisban csak száz főig tarthatnak rendezvényeket. A piros fázisban a tömegrendezvények megtartása tilos.

A tömegközlekedésen és a belső helyiségekben a szájmaszk viselete a zöld és a narancssárga fázisban lesz kötelező. Kint csak a piros fázisban lesz kötelező szájmaszkot hordani.

Az üzletek és szolgáltatások működését csak a piros fázisban fogják korlátozni. Az iskolákat szintén csak a piros fázisban fogják bezárni.

Az otthoni munka a narancssárga fázisban ajánlott lesz, a pirosban kötelező.

A járványügyi terv összesen négy fázissal számol:

0. fázis:

Az Egészségügyi Világszervezet kihirdeti a járványt. Nálunk ezt a SZK Közegészségügyi Hivatala hirdeti ki. Ebben a fázisban Szlovákiában nincs vagy alig van fertőzött. Összeül a járványügyi bizottság.

Megkezdődik azoknak az óvintézkedéseknek a bevezetése, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését. Ezenkívül bevezetik az otthoni és a kórházi karantént. Ebben a fázisban korlátozhatják a tömegrendezvények megtartását is.

1. fázis:

A járványügyi helyzet rosszabbodik. Rendkívüli állapotot hirdetnek ki. Fokozatosan emelkedik a fertőzöttek és a kórházi ellátásra szoruló páciensek száma az infektológiai klinikákon és osztályokon.

Szlovákiában egy vagy annál több fertőzött van, elsősorban külföldről behurcolt esetek és a velük kapcsolatba kerülő személyek.

Ebben a fázisban elkészítik a kórházi fekvőhelyeket érintő változásokat, vagyis megerősítik az infektológiai klinikák és osztályok kapacitását.

A SZK Közegészségügyi Hivatala elkészíti a javaslatot a szükséges vakcinák mennyiségéről, illetve az oltási programot. A kórházakkal együttműködve kialakítják a mintavevő helyeket.

Ebben a fázisban a rendőrök a határokon, a szomszédos országok gócpontjainak közelében ellenőrzéseket tartanak.

2. fázis:

A helyzet rosszabbodik, az infektológiai klinikákok és osztályokon a fekvőhelyeknek több mint a fele foglalt. Az országban gócpontok alakulnak ki.

Ebben a fázisban a legfontosabb cél a járvány terjedésének lelassítása és az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése. A járványügyi bizottság javaslatot tesz a kormánynak a szükségállapot kihirdetésére.

Ebben a fázisban bezárhatják az iskolákat, továbbá korlátozásokat fogadhatnak el a tömegközlekedéssel kapcsolatban is.

3. fázis:

Szlovákiában kihirdetik a szükségállapotot. A fertőzöttek száma növekszik, az infektológiai klinikák és osztályok 75%-a tele van. Fellép a megfertőződött egészségügyi dolgozók okozta hiány. A gócpontok karantén alá kerülnek.

Ebben a fázisban közösségi vírusátadásról van szó. A vírus terjedése ellenőrizhetetlenné válik. A terv célja, hogy lassítsa a vírus terjedését és megakadályozza az egészségügy összeomlását.

A járványügyi bizottság javaslata alapján az egészségügyi alkalmazottaknak munkakötelességet javasolnak, nem sztrájkolhatnak, ezenkívül gazdasági mozgósítást hirdetnek ki.

4. fázis:

Ebben a fázisban a helyzet enyhítésére kerül sor, csökken a tesztelések száma és átértékelik a meghozott óvintézkedéseket. Forrás: Denník N/Körkép.sk

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá