Nemkívánatos reakciók ezrei: COVID-19 oltás sok mellékhatással

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az Európai Gyógyszerügynökséghez, az EMA-hoz február 6-ig összesen 41 142 bejelentés érkezett. Egy német hatóság több tízezer, közülük sok súlyos mellékhatást és 113 halálesetet regisztrált Európában.

A COVID-19 elleni védőoltások növekvő számával a mellékhatások száma is fokozódik. Legfrissebb jelentésében a Paul Ehrlich Intézet (PEI) 349 "súlyos mellékhatást" sorol fel, köztük 113 halálesetet, amelyekről feltételezhető, hogy a Pfizer / BioNTech vagy a Moderna vakcináival kapcsolatosak. Ez egy héten belül 44-gyel (plusz 64 százalékkal), a súlyos mellékhatásoké 167-gyel (plusz 92 százalékkal) növelte a bejelentett halálozások számát. Az érintettek többsége nő volt - olvasható az RT DE német hírcsatorna friss cikkében.

Január végéig a PEI-nek összesen 2846 egyedi esetjelentése volt azokról az emberekről, akiknek "mellékhatásai" vannak az oltás során. Az előző héthez képest 1628 fővel (134 százalékkal) nőtt az érintettek száma. A hatóságok ezek közül az esetek közül körülbelül nyolcat minősítettek súlyosnak, amelyek közül több mint minden harmadik halálos kimenetelű volt.

A PEI által ismert 113 haláleset az oltás után egy óra és 19 nap között halt meg, ebből hat a második adag után. 105 elhunyt korábban kapta a vakcinát a Pfizer-től és a BioNTech-től. Az érintettek életkora 46 és 100 év között volt.

Németországban összesen 2,46 millió embert oltottak be január végéig. A legtöbben Comirnaty-t (Pfizer / Biontech) kaptak, 35 152 oltást kapott a Moderna. Ez utóbbi esetben a PEI 80 embert regisztrált mellékhatásokkal, köztük egy súlyos esetet. A Szövetségi Intézet 100 000 oltásonként összesen 115 mellékhatásról beszélt, köztük 14 súlyosról. 

A Pfizer / BioNTech és a Moderna vakcinák egyaránt az új mRNS technológián alapulnak. Évek óta kutatások zajlottak ennek kapcsán, de korábban biztonsági okokból nem hagyták jóvá az emberi oltásokat. 

Egyelőre nem világos, hogy egyáltalán kivizsgálják-e ezeket a haláleseteket, és ha igen, akkor hogyan. Eddig a PEI nem adott konkrét válaszokat. Azt viszont elmondta, hogy a COVID-19 oltás utáni 113 haláleset közül 20-an azért haltak meg, mert az oltás még nem volt teljesen hatékony (vagyis még csak az első vakcinán voltak túl. 33 további személy szenvedett "több korábbi betegségben". "Az alapbetegségük súlyosbodásával vagy az oltástól független más betegségben haltak meg". Tíz betegen "újabb fertőző betegséget" észleltek. 50 esetben az adatszolgáltató orvosok vagy hatóságok ismeretlennek nevezték a halál okát. Végül a PEI szó szerint kijelenti: 

"Minden más embernek több korábbi betegsége volt, például karcinóma, veseelégtelenség, szívbetegség és arterioszklerotikus változások, amelyek feltehetően a halál okai voltak."

A PEI-oltási szakértők statisztikája szerint 18 napon belül 100 000 emberre csaknem 99 halálesettel kell számolni, beleértve 77,7 hirtelen vagy ismeretlen okú halálesetet". A PEI szerint ez azt jelenti 

"hogy az oltás után a megfigyelt halálozások száma nem haladja meg az oltás nélküli halálozások várható számát " .

Az Európai Gyógyszerügynökséghez, az EMA-hoz február 6-ig összesen 41 142 bejelentés érkezett. Ennyi embernél jelentkeztek mellékhatások, miután megkapták a Pfizer / BioNTech oltást. 849 másik embernél jelentkeztek problémák a Moderna mRNS szérum injekciója után .

Legtöbbjük, összesen 34 500 fő 18 és 64 év közötti volt, mintegy 5 ezer 65-85 év alatti. 2000 ember volt még idősebb.

Bár a gyermekeket nem fenyegeti különösebben a COVID-19 veszélye, az európai adatok szerint csecsemőket és kisgyermekeket is oltottak már a Pfizer / Biontech vakcinájával. Mellékhatások jelentkeztek 32 egy hónapos újszülöttnél, további 33 kétéves korú gyermeknél, és 58 gyermeket érintett 3 és 17 éves kor között.

Az EMA szerint Európában már 33 000 különösen súlyos oltási eset van

Ebből  32 200 az eddigi legszélesebb körben alkalmazott Pfizer / BioNTech vakcina beadása után, és további közel 900 a Moderna szérumhoz köthető.

A Pfizer / BioNTech kapcsán az európai ügynökség mintegy 5500 veszélyes reakciót sorol fel az idegrendszerben és 3400-at izomban, valamint 3100-at a gyomor-bél traktusban. Az EMA súlyos és végzetes reakciókat is regisztrált a tüdő (2000), a szív (1100), a bőr (1900), az érzékszervek (900) és az immunrendszer (700) területén. Az oltás után több mint 1600 egyéb kórokozóval járó súlyos fertőzést is feljegyzett.

A mellékhatások által sújtott 849 Moderna oltott főként az idegrendszer (148), az izmok (73), a gyomor-bél traktus (69), a tüdő (66), a bőr (60) és az immunrendszer (55), szív (37) súlyos rendellenességeiben jelentkezett.

Különösen szembetűnő a nők kiugró aránya a vakcinakárosodottak között: több mint háromnegyede!  APfizer / BioNTech-nél 76,9 százalék; a Modernánál 76,6 százalék.

A németországi Paul Ehrlich Intézetnek jelentett 113 haláleset mintegy 66 százaléka, azaz kétharmada nő volt, amint azt jelentéséből kiderül. Ezzel szemben több férfi mint nő halt meg a koronavírus fertőzéstől - legalábbis a Németországban.

A nők magas aránya a sérültek és elhunytak között annak tudható be, hogy több nőt oltottak be első körben, hiszen a nőknél hosszabb a várható élettartam, mint a férfiaknál, és ők alkotják az ápolószemélyzet többségét is. Ezért érthető, hogy gyakrabban találhatók meg azokon a területeken, ahol az oltást végezték: a nagyon idősek és az egészségügyben dolgozók körében. Forrás

...............................................................................

A cikk olvasása után joggal merül fel a kérdés: a hazai sajtó milyen forrásokból táplálkozik? Hogyhogy nem jelenik meg semmiféle statisztika arra vonatkozóan, hogy mi a Magyarországi helyzet. A korrekt, objektív tájékoztatáshoz joga van az embereknek! És nem csak azokat a híreket kell terjeszteni, ami "bizonyos szempontból" jó nekik, hanem azt is, ami "kellemetlen".

Csak egyetlen cikk a magyar sajtóból, ami egy MTI hír alapján éppen egy EMA állásfoglalásra hivatkozik. Ezek szerint minden rendben, és hátradőlhetünk: nincs itt semmiféle bizonytalanság vagy veszély.

Várjuk, hogy a friss jelentések is megjelennek-e idehaza.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá