NÉMET KUTATÁS: A gyerekek jó része észre sem veszi, ha elkapja koronavírus fertőzést

Miközben a gyerekek tömeges oltását készíti elő a kormányzat, és augusztus 30-31-én oltóponttá alakulnak az iskolák, elfelejtenek tájékoztatni arról, hogy van-e ennek bármi értelme.

A járvány korábbi szakaszaiban a hivatalos megmondóemberek is kifejtették, hogy a gyerekek valójában nincsenek veszélyben: egy normális immunrendszerű gyermek/fiatal akár minden tünet nélkül áteshet a fertőzésen, vagy esetleg enyhe tüneteket tapasztal. Ezt immár kutatások is alátámasztják.

Az azonnali.hu. egy német kutatás eredményt hozott le. Ez megerősítette, hogy 

A gyerekek kisebb arányban fertőződtek meg, illetve sokkal enyhébb tünetekkel vészelik át a covidfertőzést.

A tanulmányt négy német egyetemi kórház, a freiburgi, a heidelbergi, a tübingeni és az ulmi kutatói készítettek, és a Berliner Zeitung ismertette.

A kutatók 328 olyan családot vizsgáltak meg, amelynek legalább az egyik tagja megfertőződött a coviddal; ezekben a családokban összesen 548 hat és tizennégy év közötti gyerek, illetve 717 felnőtt volt.

A kutatás eredményei szerint a vizsgált családokban

  • a gyerekek 34 százaléka fertőződött meg, míg a felnőttek 58 százaléka;
  • a megfertőződött gyerekek 45 százaléka, míg a felnőtteknek csak a 9 százaléka vészelte át tünetmentesen a betegséget.

A kutatók megvizsgálták a fertőzésen átesettek antitestszintjét is, és azt tapasztalták, hogy még a fertőzés után 11-12 hónappal is a gyerekeknél jóval magasabb volt a covidspecifikus antitestszint, mint a felnőtteknél. A tanulmány készítőnek megállapítása, hogy a gyerekeknél tartósabb védettség alakult ki a covid ellen.

A betegség lefolyása is lényegesen különbözött a vizsgált felnőttek és a gyerekek között. Míg a felnőtteknél a láz, a köhögés, a hasmenés és az ízérzés zavara voltak a leggyakoribb tünetek, addig a megfertőződött gyerekek többségénél – 87 százalékuknál – csak az ízérzés hiánya jelezte a betegséget; köhögés és láz csak a 12 évnél idősebbeknél jelentkezett.

A kutatók emellett úgy gondolják, hogy a gyerekeknél hosszú távon is jelen lévő antitestek hatékonyak a különböző vírusvariánsokkal szemben is, és azon gyerekek is védettek lehetnek, akiknél nem volt látható jele a betegségnek.

Bebizonyosodott – vélik a kutatók –, hogy a covidfertőzésen átesett gyermekeknél, még ha nagyon enyhe vagy akár tünetmentes is volt a betegség lefolyása, nagyon hatékony és tartós immunvédelem alakul ki az új covidfertőzésekkel szemben. A kutatók szerint az eredményeik arra utalnak, hogy a gyermekek immunvédelme felülmúlja a felnőttekét.

Nagy-Britanniában a kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága azért nem javasolja a 12-17 éves gyerekek oltását, mert nagyon alacsony kockázatnak vannak kitéve a covid miatt, és ha meg is betegszenek, azt úgy vészelik át, mint a szezonális influenzát. A német kutatás gyakorlatilag ezt erősítette meg.


Szólj hozzá