Mindenkit tesztelnek Szlovákiában

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik majd – jelentette be Igor Matovič kormányfő.

„Eljött az ideje, hogy a polgároknak is elmondjam, hogy is van ez” – kezdte a kormányfő azzal, hogy az országos tesztelést már három hete tervezik, és előreláthatóan két hét múlva valósulhat meg.

Az Újszó.com cikkéből kiderül, hogy a lakosság vizsgálata az ún. antigén tesztek segítségével történik majd, amely 15 percen belül eredményt mutat, és amelyből már 13 milliót rendelt elő Szlovákia. Az Állami Tartalékalap már megkezdte a tesztek beszerzését.

Az országos tesztelés két hét múlva szombaton és vasárnap zajlik majd. Előtte próbateszteléseket is végeznek több település bevonásával.

A vizsgálat a választásokhoz hasonló módon történik majd: összesen 5 997 tesztelési pontot állítanak fel, ahol mindegyikében 7 ember végezné a minták levételét.

Az, hogy mindenki számára kötelező lesz-e a tesztelés, csak az elkövetkezendő napokban derül ki. „Ha amellett döntünk, hogy igen, meg kell változtatnunk a törvényt” – mondta a kormányfő.

Matovič kész lemondani kormányfői posztjáról, amennyiben az országos tesztelés nem valósul meg.

„Hajlandó vagyok elállni tőle, ugyanakkor a lemondást választom” – jelentette ki a kormányfő. Mint mondja, az országos tesztelés az egyetlen módja annak, hogy megtörjön a hazai járványgörbe egy olyan helyzetben, amikor egy kulcsfontosságú koalíciós partner nyilvánosan megkérdőjelezi az óvintézkedések hatékonyságát. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá