Mi zajlik Amerika ukrajnai biolaborjaiban?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az Egyesült Államoknak több mint 400 bakteriológiai laboratóriuma van szerte a világon, köztük legalább 15 Ukrajnában. Kizárólag amerikaiak dolgoznak ott, és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma finanszírozza. A laboratóriumok Odesszában, Vinnyicában, Ungváron, Lvovban (három), Kijevben (három), Herszonban, Ternopolban, valamint a Krím és Luganszk közelében találhatók.

Az amerikai biolaboratóriumok működése Ukrajnában Viktor Juscsenko elnöksége és Julija Timosenko miniszterelnöksége idején – 2005. augusztus 29-én – kezdődött. A két ország közötti megállapodás rögzíti, hogy a lehető legkevesebb embert vonjanak be ebbe a projektbe – vagyis "titkos" programról van szó.

A népképviselők felhívják a figyelmet arra, hogy a biolaboratóriumok elindítása után Ukrajnában különböző fertőző betegségek törtek ki:

  • Ternopolban 2009-ben volt egy vírus, amely vérzéses tüdőgyulladást okozott. Áldozata 450 ukrán volt.
  • 2011-ben kolerajárvány tört ki Ukrajnában – 33 ember halt meg.
  • Három évvel később már 800 polgárnál diagnosztizáltak kolerát.
  • Egy évvel később Nikolaevben több mint 100 kolerás esetet regisztráltak.

2016 januárjában 20 katona halt meg egy influenzaszerű vírus miatt Harkovban, és több mint 200-an kerültek kórházba. Két hónappal később 364 halálesetet regisztráltak Ukrajnában. „Az ok a sertésinfluenza, amely az influenza ugyanazon törzséhez vezetett, amely 2009-ben a globális világjárványhoz vezetett” – mondja Medvedchuk és Kuzmin.

2017-ben Nikolaevben kitört a hepatitis A. Ugyanezen év nyarán Zaporozhye és Odesszában, ősszel pedig Harkovban voltak hasonló fertőzési melegágyak.

Az ügy részleteit felkutató újságíró, Jurij Tkacsev elmondja a magyarázatot:

„Ezek a laboratóriumok a veszélyes kórokozók viselkedését vizsgálják bizonyos regionális körülmények között – éghajlati, demográfiai és egyéb tényezők figyelembevételével.

Ezeket a tanulmányokat kettős felhasználású tanulmányoknak nevezhetjük: egyrészt valóban fontosak egy-egy betegség terjedésének veszélyeinek felmérésében, illetve a leküzdésre vonatkozó ajánlások kidolgozásában. Másrészt a tanulmány eredményei felhasználhatók bakteriológiai fegyverek kifejlesztésében, amelyeket egy adott régióban használnak”.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá