Merkel egyértelműen fogalmaz: a világjárványnak nem lesz vége, amíg mindenkit be nem oltanak

Új fogalmat kell bevezetni a közbeszédbe: multilateralizmus.

A  pénteki virtuális G-7 csúcstalálkozó után Merkel kancellár a zárónyilatkozatban az alábbi kijelentéseket tette: Kötelességük az országoknak egymást segíteni. A pénz mellett Németországnak és más gazdag országoknak a saját oltóanyag-készletüket is át kell adniuk a fejlődő országoknak, mivel csak az egész világ beoltása vet véget a koronavírus-járványnak.  Számokról egyelőre nem beszéltek.

Biden amerikai elnök összesen négymilliárd dollárt ígért, amelyből két milliárd azonnal rendelkezésre áll. Az EU megduplázta támogatását 500 millió euróval. A szövetségi kormány további 1,5 milliárd euró forrást biztosít. Jelenleg Németország a legnagyobb adományozó - megelőzve az USA-t és Nagy-Britanniát.

Pénteki virtuális csúcstalálkozójuk végén az állam- és kormányfők azt mondták, hogy 2021-et fordulópontnak tekintik a multilateralizmus szempontjából. (a multilateralizmus közgazdaságtani fogalom,  aminek jelentése: a nemzetközi gazdasági együttműködés pénzügyi oldala, a követelések szabad érvényesítése az adott körhöz tartozó bármely országban.)

Merkel olyan multilaterális - vagyis pénzügyi szervezetek megerősítését szorgalmazta, mint a Világbank, a Világkereskedelmi Szervezet, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Valutaalap. Kiemelte, hogy különösen az Egyesült Államok kormányváltása erősítette a multilateralizmust.


Szólj hozzá