NEW YORK: Ellenállnak a tűzoltók - már 26 állomás bezárt a kötelező oltásból eredő létszámhiány miatt

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Folytatódik a vita az Egyesült Államokban a közalkalmazottak kötelező védőoltásáról. A tapasztalatok szerint a tűzoltóság és a rendőrség alkalmazottai nagy létszámban állnak ellen. ellenállnak. A New York-i tűzoltóállomásokon létszámhiány miatt kritikus az ellátás. A városban eddig 26 tűzoltóállomást kellett  bezárni.

Október 29-én pénteken New Yorkban lejárt a közalkalmazottak kötelező első oltásának  határideje. Más városokhoz hasonlóan a tűzoltók beoltottsági aránya alacsonyabb, mint a többi munkaerő esetében, ami 72 százalék. November 1-től az oltatlanokat fizetés nélkül engedik el.

Szombaton azonban sok tűzoltó beteget jelentett tiltakozásul, ezért 26 tűzoltóállomást be kellett zárni Egyes helyeken, például Dyker Heightsben, a helyi lakosok támogatásukat fejezték ki a tűzoltók ellenállása mellett.

A New York-i tűzoltóság vezetése felkészült arra, hogy a tűzoltóságok 20 százalékát is be kell zárni, ha életbe lép az oltási kötelezettség. A város tanács Tűz- és vészhelyzetek bizottságának elnöke, Joe Borelli bírálta a hétvégén táppénzes állományba vonuló „gátlástalanokat”.

A tűzoltó szakszervezet még tárgyal a kötelező oltásról és annak végrehajtásáról. Ennek egyik oka az lehet, hogy sok tűzoltó rámutat arra, hogy már megbetegedtek, majd felépültek, de ezt a védettséget nem akarják elismerni a döntéshozók.

A New York-i rendőrszakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy 10 000 rendőr hiányozhat, ha végrehajtják az oltási rendeletet.

Máshol sem más a helyzet. A Los Angeles megyei seriff néhány nappal ezelőtt nyílt levelet írt a felsőbb szerveknek, amelyben figyelmeztetett a közbiztonságot fenyegető közvetlen veszélyre, amennyiben az oltást bevezetik:

"Ha betartanám az Ön előírását, egy nap alatt akár a munkaerő 44 százalékát is elveszíthetném. A közbiztonságot veszélyeztető meggondolatlan előírásokat nem tudom érvényesíteni."

Különösen arra figyelmeztet, hogy azok az alkalmazottak, akik már betöltötték a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati éveket (az Egyesült Államokban a tűzoltóság és a rendőrség esetében ez 20-25 év közötti), dönthetnek a nyugdíj mellett. Csak ez a csoport 1605 főt foglal magában az összesen 18 000 alkalmazottból. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá