MAGYARORSZÁG: 400.000 adag kínai vakcinát adományozunk a szomszédoknak

Magyarország 200-200 ezer koronavírus elleni vakcinát ad Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának, hogy nagyobb legyen a védettség a két országban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Sinopharm kínai vakcinákat júliusban szállítják a két országnak.

A közpénzből vett oltóanyagok elajándékozását így magyarázta: „minél védettebbek a szomszédok, annál biztonságosabb helyzetbe kerül Magyarország is egészségügyi szempontból”.

Magyarország 5 millió adag Sinopharm-vakcinát vett Kínától. Ebből eddig 1 047 115 első adagot használtak fel, és 992 810-en kapták meg a másodikat is. A magyar raktárakban áll még 3 160 075 adag kínai vakcina. Az oltóanyagkészlet 39 százalékát használták fel eddig.

A 400.000 db vakcina-adomány igen gálás ajándék: ugyanis kifejezetten drágán vettük a Sinopharmot. (De ez nem volt szempont a vásárlásnál. A magyar életek megmentéséért semmi sem drága - mondták az illetékesek.)

Egy vakcináért Magyarország magas árat, 31,5 eurót fizetett. A New York Times a világ legdrágább vakcinájának minősítette a magyar beszerzési árat. (A Pfizer fele, a Szputnyik harmadennyibe került.). Az adomány  a mostani árfolyamon 4,4 milliárd forint.

Korábban már adtunk kölcsön 300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát Szlovéniának. Ajándékoztunk 100 ezer dózis AstraZenecát a Zöld-foki Köztársaságnak, és szintén Astrából 6 ezer adagot Észak-Macedóniának. A külügyminiszter június elején 41 ezer Pfizer oltóanyagot vitt Prágába, júliusban pedig még 100 ezer oltóanyagot adunk a cseheknek. 


Szólj hozzá