Küszöbön az etnikai fordulat Amerikában

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Ez a tendencia nem fog változni az elkövetkező években.

A fehérek lesznek Amerika új kisebbsége címmel olvasható a növekedés.hu oldal cikke.  

Az Egyesült Államokat gyakran emlegetik úgy, mint a népek olvasztótégelyét. Ám május vége óta egymást érik a rasszizmusellenes tüntetések. Úgy látszik, a társadalom sok szempontból nem tudott "egybeolvadni". A bőrszín éles választóvonalakat húz a lakosság sorai között.

Az átlag fehér és fekete állampolgár mind a mai napig teljesen más esélyekkel indul neki az életnek. Míg a fehér háztartások átlagos vagyona 44 millió forint, addig a feketéknél ez az érték csak 3,9 millió.

A szakadék a két csoport között pedig ahelyett, hogy szűkülne, az utóbbi években inkább egyre tágabbra nyílt. A Washington Post állítása szerint ma arányaiban körülbelül akkorák a vagyoni különbségek a feketék és a fehérek között, mint a ’60-as években, amikor még polgárjogi mozgalmak küzdöttek a feketék jogaiért.

Amikor Donald Trump 2016-ban republikánus színekben győzelmet aratott, szinte teljesen a fehér szavazókra támaszkodott. Ők 57 százalékban voksoltak rá. A kisebbségeknek csak a 27 százaléka, z afro-amerikaiaknak pedig pusztán a 8 százaléka. Viszont ennyi elég volt a győzelemhez.

Az ország viszont politikai értelemben ketté szakadt. A főleg fehérek lakta, republikánus párti vidékre és a sokszínű demokrata szimpatizáns nagyvárosokra.

Az előrejelzések szerint 2045 környékén az USA-ban a fehér lakosság kisebbségbe fog kerülni. Mivel a fehér családok rendszerint kevesebb gyereket szoktak vállalni, a fehér európai bevándorlók száma pedig csökken, ezt a változást tényként lehet kezelni.

Már most is vannak olyan települések és megyék, ahol pont hogy az országos minoritások alkotják a többséget.  A 670 ezer fős Detroitban például a helyiek 82 százaléka afroamerikai.Ennek oka, hogy a helyi autóipar összeomlása után a fehér lakosság nagy számban hagyta el a várost. Az afroamerikaiak pedig maradtak.

A társadalmi fordulatra az iskolákban már sor is került: országos szinten a 16 év alattiaknak jelenleg már kevesebb, mint az 50 százaléka fehér. 

Míg a feketék aránya a népességen belül stagnál, addig a hispánok egyre nagyobb részét teszik ki a társadalomnak. Húsz éve még csak 35 millióan voltak, most már a számuk 60 millió körül mozog. Ez részben annak köszönhető, hogy körükben nagyobb a gyerekvállalási hajlandóság, részben annak, hogy Közép- és Dél-Amerikából még mindig sokan vándorolnak be az USA-ba.

Viszont ez az etnikai csoport nem egy konkrét rasszhoz tartozik. A hamarosan esedékes elnökválasztáson ők lehetnek a mérleg nyelve.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá