KANADA: Ultimátumot kaptak a kamionos tüntetők

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Tíz napja vannak Kanada fővárosában a Freedom Convoy kamionosai és szimpatizánsai. A város polgármestere közben szükségállapotot hirdetett, és megígérte, hogy „visszaszerzi a várost” - olvasható a The Guardian keddi cikkében.

Az ottawai rendőrség a város „ostromának” minősítette a tiltakozást, ahol teherautók és autók százai zárták el a belvárost. Jim Watson polgármester vasárnap arra figyelmeztetett, hogy csoportos polgári pert indítanak a tüntetők ellen a folyamatos kürtfújás és a mindennapi élet megzavarása miatt.

Hétfőn délelőtt 10 órai határidővel kellett volna elhagyni Ottawát, különben közel 10 millió kanadai dollár (7,9 millió USD) kártérítést kell fizetniük. A tiltakozás azonban nem ért véget. 

A tüntetők semmi jelét nem mutatják a távozási szándéknak. Ingyenes étel- és italasztalok, tűzifaosztó állomás és egyéb infrastruktúra segíti őket a helyben maradásban. A hideg ellenére a többsége jókedvű és bizakodó.

Vasárnap este a rendőrség elkezdte az üzemanyagkészletek eltávolítását a tüntetők által felállított logisztikai bázisról. 

Híradások szerint a helyi lakosok dühe azonban egyre nő. A belvárosában sok kisvállalkozás zárva maradt, mert a tulajdonosok nem szeretnének vitába kerülni a tüntetőkkel – akik, mint mondják, gyakran nem hajlandók maszkot viselni az üzletbe belépve.

Kanadában a világban az egyik legmagasabb a Covid-19 elleni védőoltások aránya. Az ország kamionosainak mintegy 85%-a be van oltva, és a kormányzat szerint a közegészségügyi intézkedések széles körben támogatottak. A kamionos konvoj fogadtatása viszont ellentmond ennek: egész úton éljenző, támogató tömeg fogata a sofőröket.

A tiltakozások jelentős támogatást is kaptak a Covid-19-korlátozásokat ellenzőktől - és neves amerikai republikánusoktól, mint Ted Cruz, Ron DeSantis és Donald Trump, aki Trudeau-t egyszerűen csak „szélsőbaloldali őrültnek” nevezte, aki „őrült Covid-szabályokkal pusztította el Kanadát”.

A konvoj több millió dolláros közösségi finanszírozási támogatást szerzett, amelyet a GiveSendGo nevű keresztény közösségi finanszírozási oldal gyűjt össze, miután az eredeti, több mint 10 millió dollárt felhalmozó GoFundMe-t törölték. Az új közösségi finanszírozási oldal indulása óta eltelt néhány nap alatt a támogatók közel 5 millió dollárt küldtek be.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá