KANADA: Rendkívüli állapotot hirdettek a fővárosban

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Jim Watson, Ottawa polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a kamionos konvojhoz csatlakozott tüntetők száma meghaladja a rendőrökét, így a hatóság nem ura a helyzetnek.

A tüntetés komoly veszélyt és fenyegetést jelent a lakosok biztonságára – írja közleményében Watson.

A fenyegetettség miatt a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki, hogy véget vessen a tíz napja tartó kamionos tüntetésnek, amely teljesen megbénította a városközpontot. Szerinte a napok óta tartó tűzijáték és dudálás már teljesen kikészíttette a főváros lakóit. 

A hatóságok 450 büntetést osztottak ki a közlekedési szabályok megsértése miatt, de ennek semmi hatása nem volt. Ottawa rendőrkapitánya egyszerűen ostromnak nevezte a helyzetet. 

Justin Trudeau miniszterelnök meg nem nevezett helyen tartózkodik a családjával együtt. Kizárta annak a lehetőségét, hogy a tüntetők ellen a hadsereget vessék be.

Előzmény:

Az országot átszelő 10 napos konvoj után január 29-én kamionosok százai vonultak fel a kanadai parlament előtt. A Freedom Truck Convoy eredetileg azért indult el, mert január 15-től az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek kötelezővé tették a koronavírus-elleni védőoltás, ha nem akarnak két hetet karanténban tölteni.

A tüntetések hamar a járványügyi korlátozások szimbólumává váltak: a demonstrációhoz azóta több szervezet is csatlakozott, így már nem csak a kamionosokra vonatkozó szabályok ellen, hanem az oltatlan civilek jogaiért is tüntetnek. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá