KANADA: A miniszerelnök eltökélt a kamionos demonstrálók elüldözésében

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn életbe léptette a kormány széleskörű veszélyhelyzeti hatalmi jogköreit, így próbálva orvosolni a koronavírus elleni oltási kötelezettség ellen tüntető kamionos demonstrálók okozta közlekedési káoszt, az amerikai-kanadai határátkelőnél okozott kereskedelmi forgalmi fennakadásokat - jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap.

A kanadai kormányzat rendkívül szokatlan lépése lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök korlátozza a nyilvános gyülekezést annak érdekében, hogy megszüntesse a közlekedési és kereskedelmi forgalmi zavarokat keltő fővárosi és határmenti tüntetéseket.

A Justin Trudeau által bejelentett lépések talán a legradikálisabbak a nyugati kormányzatok által a kötelező védőoltás ellen tüntetőkkel szembeni eddigi intézkedések és a járványügyi közösségi korlátozások között.

Nem csoda, hogy a döntés azonnal bírálatot váltott ki néhány kanadai politikai vezető és polgári szabadságjogokat védő civil szervezet részéről.

Az Euractiv című, brüsszeli székhelyű európai hírportál keddi online tudósítása szerint: a kanadai veszélyhelyzeti törvény alapján az ottawai kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek igyekeznek leállítani a tüntetők pénzügyi támogatását. A tüntetők finanszírozására használt platformok a terrorizmusfinanszírozási felügyelet alá kerülnek, továbbá lehetővé teszik a kanadai bankoknak, hogy befagyasszák azokat a számlákat, amelyekről a gyanú szerint a blokádokat finanszírozzák, és felfüggesszék a tüntetésekben részt vevő járművek biztosítását. A Toronto-Dominion Bank a múlt héten befagyasztott két bankszámlát, amelyekre 1,4 millió kanadai dollár érkezett a tüntetések támogatása céljából.

A kabinet lépéseket tett a tartományi és városi rendőrség szövetségi karhatalmi erőkkel történő megerősítésére is. 

Ez nem békés tüntetés. A közúti torlaszok kárt okoznak a kanadai gazdaságnak és veszélyeztetik a közbiztonságot. Kárt okoznak a munkásoknak, akik a mindennapi munkájukból tartják fent a családjukat - fejtette ki sajtótájékoztatóján Justin Trudeau. - Nem engedhetjük meg és nem is fogjuk megengedni az illegális és veszélyes tevékenység folytatását.

Szeretném mindenki számára világossá tenni: a fenti intézkedések hatálya időben és térben korlátozott lesz, a lépések célzottak, méltányosak és arányosak lesznek mindazokkal a fenyegetésekkel, amelyekre válaszul születtek. Ez az egész a kanadai állampolgárok biztonságának megőrzéséről szól

A kanadai polgárjogi szövetség (CCLA) szerint azonban a kormány nem volt abban a helyzetben, hogy életbe léptethette volna a veszélyhelyzeti törvényt, amelyet a "szuverenitással, biztonsággal és területi épséggel" kapcsolatos fenyegetések kezelése érdekében alkottak meg.

Előzmény

A "Szabadság Konvoj" elnevezésű tüntetéssorozatot a koronavírus elleni kötelező védőoltással vagy karantén-kötelezettséggel szemben tiltakozó, az amerikai határon rendszeresen átkelő kanadai kamionosok kezdeményezték. A demonstrációkhoz csatlakoztak mindazok, akik nem értenek egyet a Trudeau-kormány járványügyi korlátozásokat érintő intézkedéseivel vagy az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást terhelő adók kivetésével.

A kanadai tüntetések nyomán hasonló kamionos demonstrációkat szerveztek a világ sok országában.

A kanadai kamionos tüntetők hat napig eltorlaszolták az Ontario tartománybeli Windsor és a Michigan állambeli Detroit között fekvő Ambassador-hidat, amely az egyik legforgalmasabb közúti határátkelőhely Kanada és az Egyesült Államok között. A kanadai rendőrség vasárnap feloszlatta a tüntetést. Mindeközben kanadai tüntetők Alberta, Manitoba és Brit-Kolumbia tartományokban is eltorlaszoltak kisebb határátkelőhelyeket, a fővárosi tüntetések pedig immár több mint két hete tartanak.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá