IZRAEL: Fiatal férfiakra jellemző leginkább a covid vakcina szívizomgyulladás mellékhatása

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Izraeli Egészségügyi Minisztérium: feltehetően összefüggés áll fenn a Pfizer/BioNTech vakcina második adagja és a 30 évnél fiatalabb férfiak (rendkívül ritka) szívizomgyulladása között írja a Times of Israel politikai lap június 3-i száma

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium szerint 2020 decemberétől 2021 májusáig 275 szívizomgyulladást (miokarditiszt) jelentettek Izraelben, akik közül 148 esetben ez a betegség közel esett a vakcina beadásának időpontjához. 

Az 5.410.150 beoltott közül 27 esetet jelentettek az első adag után.

Ez azonban 5,049.424 második oltással is beoltott személy között 121 esetre emelkedett a második oltás utáni 30 napban.

Az esetek túlnyomó többségét 30 év alatti (különösen 16-19 év közötti) fiatal férfiaknál figyelték meg.

A szívizomgyulladás esetek többsége enyhe súlyosságú volt, és a betegeket 4 nap múlva hazaengedték a kórházból. Egy halálos kimenetelű esetet hoztak összefüggésbe a szívizomgyulladással, de ez végérvényesen még nem bizonyított.

Az életkor emelkedésével a vakcina és a szívizomgyulladás közötti kapcsolat gyengült. Mindez olyan szempontból is fontos, hogy vajon oltsák-e a 12-15 éves serdülőket? Egyesek azt ajánlják, hogy csak egy adagot adjanak ezeknek a fiataloknak.

Az amerikai Betegség-kontroll és Megelőzési Központ (CDC) szintén vizsgálja az ott jelentett „viszonylag kevés” esetet a beoltott fiatal amerikaiak körében. A Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcina lehet érintett. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá