INDONÉZIA: Vizsgálat indul, mert több beoltott orvos meghalt covidban

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

2021 júniusában 26 indonéz orvos halt meg Covid fertőzésben. Vizsgálat indult, hogy ki milyen oltóanyagot kapott.

A 26 orvosból legalább 10-en a kínai Sinovac oltást kapták meg - áll a Wall Street Journal cikkében.

A 10 fő bizonyítottan megkapta a kínai oltóanyag mindkét dózisát - közölte az indonéz orvosi szövetség. Most azt vizsgálják, hogy a 16 további elhalálozott orvos mikor és mivel lett beoltva. 

A csoport legfrissebb adatai szerint egy öt hónapos időszakban legalább 20 orvos, akiket teljesen beoltottak a Sinovac vakcinájával, meghalt a COVID-19-ben, ami az orvosok összes halálozásának több mint ötöde volt ebben az időszakban.

Az orvosi szövetség szerint az indonéz orvosok mintegy 90%-át Sinovaccal oltották be.
Az, hogy néhány teljesen beoltott indonéz orvos meghalt a Covid-19-ben, nem feltétlenül meglepő - mondta Paul Hunter, az Egyesült Királyság Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora. Szerinte valószínűleg számos tényező játszik szerepet, többek között a Sinovac a vakcina „valószínűleg nem volt olyan hatékony vakcina, mint a piacon lévő többi vakcina többsége”, és az indonéz kórházak nem mindig rendelkeznek ugyanolyan gépekkel és kapacitással a súlyos esetek kezelésére, mint az erősebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országok kórházai.

A Sinovac oltás alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználásra hagyta jóvá, de a különféle klinikai vizsgálatokból származó széleskörű hatékonysági szintek és az adatok átláthatóságának hiánya több közegészségügyi szakértő szerint is aggodalomra ad okot.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá