Így kaphatod el nagy eséllyel a koronavírust

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Pontosan eddig él fémen, műanyagon, papíron, rozsdamentes acélon stb.

Nem csak akkor kaphatod el a vírust, ha megérintesz vagy megölelsz valakit, akiben már ott lappang a betegség!  

A koronavírus leginkább úgy tud terjedni, hogy a tárgyak felületén megtapad, majd ehhez hozzáérünk, és bejut a szánkba, orrunkba, szemünkbe. De ha például kezet fogsz valakivel, aki már megfertőződött, vagy egymáshoz közel állva beszélgettek, és ahogy megszólal, a nem látható cseppek a levegőbe kerülnek közben, így is elkaphatod tőle. Még csak köhögnie sem kell hozzá! Ezért kapott olyan kiemelt szerepet a ‘social distancing’, azaz a távolságtartás jelenleg.

De elkaphatod úgy is, hogy megérinted a kosarat a boltban egy olyan személy után, aki koronavírusos, vagy esetleg olyan kapaszkodót fogsz a buszon, amit előtted egy vírussal fertőzött személy fogott szabad kézzel.

Szerencsére egyre több helyen figyelnek a fertőtlenítésre, de azért jó tudni, mennyi ideig életképes a vírus a tárgyakon.

Hol, mennyi ideig él a koronavírus?

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél

-  állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

A szerdán publikált kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót. Azt állapították meg, hogy a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus, írta a medicalxpress.hu portál.

Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben, írták a kutatók.

A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai. Az eredményeket a medRxiv weboldalon publikálták szerdán.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá