Így áll Magyarország az egyes betegségek halálozási listáján

A WORLD LIFE EXPECTANCY weboldalon az egyes országok egészségügyi adataira lehet rákeresni.

A lap tetején lévő keresőben kiválasztható a keresett ország, és meglepően sok adatot kaphatunk.

Tanulságos például, hogy mely országokban melyek a vezető halálokok, és mennyi a várható élettartam. A Covid számadatokat is végig lehet kísérni a kezdetektől mostanáig.

Természetesen a magyar adatok a legérdekesebbek számunkra, de érdekes összehasonlítani ezt más országok statisztikájával is.

A magyarországi leggyakoribb rákos haláleseteket az alábbi táblázat mutatja.

A betegség megnevezése melletti szám az összes rákos halálozás százalékában mutatja meg az adott betegséget, és azt, hogy a világrangsorban ezzel hányadik helyet foglalja el. A táblázatból leolvasható, hogy tüdőrák, vastagbélrák és hasnyálmirigy rák vonatkozásában lakosságszám arányosan sajnos világelsők vagyunk.

Az 50 leggyakoribb haláleset magyarországi adatai így néznek ki:

Látható, hogy  szív-és érrendszeri betegségek vezetik a listát, majd a sztrók és a tüdőrák következik.

A következő táblázat a covid halálesetek számát mutatja havi összesítésben. A zöld oszlopban az eddigi összes, és az új esetszám látható, a piros oszlopokban a halálesetek összesített száma, és a havi új esetek száma szerepel. Ez is elgondolkodtató.

Csak összehasonlításként: a kb 10 milliós Svédország, ahol az első pillanattól a nyájimmunitás elérését preferálták a Covid kapcsán, ilyen számokat mutat:

Az oldal érdekessége, hogy az embereken túl több ezer állat várható élettartamát is megtudhatjuk.


Szólj hozzá