HOUSTON: 117 egészségügyi alkalmazott pert indított a kötelező beoltása miatt

Több mint száz egészségügyi dolgozó indított pert munkaadója ellen a texasi Houstonban. Nem akarják, hogy kényszer hatására kelljen covid oltást kapni pusztán attól tartva, hogy elbocsátják őket. A felperesek a Houston Methodist  egészségügyi központ alkalmazottai.

Marc Boom, a vállalat vezérigazgatója június 7-ig adott határidőt a személyzetnek az oltásra. Az oltás elmaradásának következményei közé tartozik a "felfüggesztés és az esetleges elbocsátás" - írta az orvosoknak és ápolóknak még áprilisban. 

117 felperes fordult a bírósághoz, mivel  "illegálisan" arra kényszerítik őket, hogy "kísérleti oltást kapjanak". Nem kívánnak "emberi tengerimalacok" lenni - áll a periratban.

"A nürnbergi törvénykönyv és a texasi közrend súlyos és nyilvánvaló megsértése" - mondta Jared Woodfill, a Montgomery megyei ügyvéd az ABC News-nak . Röviddel a második világháború után íródott, a nürnbergi kódex meghatározta az emberen végzett orvosi kísérletek alapvető etikai alapelveit.

A koronaellenes oltás kérdésében kialakult nézeteltérések május 22-én már a metodista nővérek tiltakozásához vezettek a texasi orvosi központ előtt. "Ez az én testem, az én választásom, és nem hiszem, hogy egy munkáltatónak vagy másnak lenne felhatalmazása a testem irányítására" - mondta Kim Mikeska nővér a Houstoni Krónikának.

Kollégája, Jennifer Bridges, ebben az esetben a fő felperes,  a Washington Postnak elmondta , hogy a múltban "minden, az emberek által ismert oltást" megkapott, tehát nem oltásellenes, de szerinte a koronavírus elleni jelenlegi oltások további vizsgálatot igényelnek.

A per az oltásokat "kísérleti COVID-19 mRNS génmódosító injekciónak" nevezte. A Food and Drug Administration (FDA), az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet a szükséges vizsgálatok befejezése után jóváhagyta a Pfizer / BioNTech, Moderna, valamint Johnson & Johnson vakcinák sürgősségi alkalmazását. A szigorúbb tesztelést igénylő teljes jóváhagyások továbbra is függőben vannak.

Marc Boom sajtóközleményben jelentette be, hogy kórházi hálózatában az alkalmazottak 99 százalékát beoltották. Szerinte a COVID-19 vakcinák "nagyon biztonságosak, nagyon hatékonyak és nem kísérleti jellegűek". Forrás


Szólj hozzá