Hőhullámok Szibériában és az északi sarkon

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az átlagos hőmérséklettől való eltérés a 20 fokot is meghaladja.

Az átlagosnál jóval (helyenként több mint 20 fokkal) melegebb levegő áramlik Közép-Ázsia térségéből Szibéria középső, melynek hatására helyenként 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet - olvasható az idokep.hu-n.

A hőhullámért felelős egy un. magassági teknő a felelős, ami Oroszország nyugati részén helyezkedik el már hosszú ideje. Az ebben a teknőben kialakuló ciklonok újra és újra melegebb légtömeget szippantanak fel Közép-Ázsia sztyeppéiről, félsivatagos területeiről, így nem csak melegebb, de szárazabb levegő érkezik Szibériába. Az elmúlt hetekben alig esett, és hónap végéig nem is érkezik jelentős csapadék a térségbe.

A hőhullámban érintett Novoszibirszk városában az átlaghőmérséklet 3 fok, az átlagos maximum-hőmérséklete pedig 8 fok körül alakul áprilisban. Ehhez képest jelenleg 26 fokot mutatnak a hőmérők.

Nem csak Szibériában érzékelhető a melegedés: az átlagosnál melegebb légtömeg egészen az sarkvidékig eljutott, ahol 15-20 fokos melegedést okozott. Egyes sarkkörön túli állomásokon 0 fok felett alakult a hőmérséklet, ami a jégolvadást is jelentősen felgyorsíthatja a térségben.

A sarkvidéki melegedésért felelős észak-déli (meridionális) áramlás még a következő napokban is fennállhat, így újabb adag meleg érkezésére lehet készülni. Hó végén, május elején jöhet jelentős változás az időjárási helyzetben.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá