GYERMEKVAKCINA: A következő jelentkező a Moderna

A BioNTech / Pfizer mellett egy másik cég, a Moderna is benyújtotta engedélyezésre a gyermekeknek szánt mRNS-vakcináját. 2500 gyereken márt tesztelték.

Az amerikai Moderna gyártó az EU Gyógyszerügynökségénél is kérelmezte „mRNA-1273” koronavakcinájának jóváhagyását tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők számára. A cég ezt hétfőn jelentette be. Eddig csak a Biontech / Pfizer vakcinája adható be ilyen fiataloknak az EU-ban.

A Moderna mRNS vakcinája feltételes EU jóváhagyással rendelkezik 18 éves kortól. A gyártó szerint 2500 12 és 18 év közötti serdülő vett részt a tesztelésben az USA-ban.
Felnőttek számára a Moderna vakcina ez év január 6. óta rendelkezik feltételes forgalomba hozatali engedéllyel az EU-ban.

Erre készüljenek a szülők

Az előkészületek egy éve zajlanak. Felhívták a figyelmet, hogy az oltásokkal kapcsolatos mellékhatások, mint a láz, a fájó karok, a fáradtság és az ízületi és izomfájdalmak intenzívebbek lehetnek a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, ezért az orvosok szerint fontos, hogy a szülők tudják, mire számíthatnak a gyermekük beoltása után.
A Moderna tanulmányában szereplő minden gyermek két vakcinát kapott, 28 napos különbséggel. A tanulmány két részből áll. Az első esetben a 2 és 12 év közötti gyermekek két, egyenként 50 vagy 100 mikrogrammos adagot kaphatnak. A 2 évesnél fiatalabbak két 25, 50 vagy 100 mikrogrammos felvételt kaphattak. (Egy felnőtt adag 100 mikrogramm.)
 


Szólj hozzá