Friss hírek Szlovákiából: Covid-automata és újabb országos tesztelés 5 ezer katona bevonásával

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Azt remélik, hogy átláthatóak és kiszámíthatóak lesznek a későbbi intézkedések.

A szlovák kormány hétvégén jóváhagyta, hogy a fegyveres erők 5 ezer tagját bízzák meg azzal, hogy segítsék a lakosság tesztelését. Ez arra utal, hogy valamiféle tömeges tesztelésre sor kerül, ugyanakkor annak pontos formája még nem ismert - írja a parameter.sk.

Az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí azt nyilatkozta, hogy a tárgyalásokat  követően abban maradtak, hogy

tömeges koronavírus-szűrővizsgálatnak vetik alá az ország lakosságát, mégpedig úgy, hogy február 8-tól működésbe léphessen az úgynevezett Covid-automata.

Még december közepén bólintott rá a kormány az egészségügyi minisztérium figyelmeztető rendszerére, az ún. Covid-automatára. Ez arra szolgál, hogy a segítségével információt kapjunk az egyes régiók fertőzöttségi mutatóiról, emellett gyorsan és hatékonyan intézkedéseket fogadhassanak el a helyzet javítása érdekében, vagy éppen enyhítsenek a szigorításokon. Marek Krajčí érvelése szerint

a Covid-automata átláthatóvá és kiszámíthatóvá teszi az intézkedéseket.

Ez az automata az új fertőzések számát, annak növekedését és dinamikáját határozza meg mint kulcsfontosságú tényezőket arra vonatkozóan, hogy előrejelezhető legyen a járvány okozta nyomás az egészségügyi rendszerre. Országos szinten a legfontosabb kritériumok, melyek a járványügyi helyzet besorolását majd alátámasztják, a következők: új fertőzöttek napi száma hétnapos átlagban, a kórházban ápoltak száma országosan és az ún. reprodukciós szám, ami a fertőzés terjedésének gyorsaságára utal.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá