Ez várható ősszel a magyar iskolákban is?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Megy a találgatás, mennyire alakítja át az iskolák életét a koronavírustól való félelem.

A magyar illetékesek eddig nem nyilatkoznak, hogy bevezetnek-e bármilyen biztonsági szabályt a gyermek közintézményekben. Addig is érdemes megismerni, hogy a szomszéd országban hogyan készülnek az iskolakezdésre.

Egy „vészforgatókönyvet” dolgozta ki a román Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) az őszi iskolakezdésre arra az esetre, ha szeptemberig 14-ig nem csillapodik a koronavírus-járvány Romániában. A dokumentumot már május végén megkapták az egészségügyi minisztériumtól a megyei tanfelügyelőségek – számolt be kedden az edupedu.ro.

A román közegészségügyi szervezet ajánlásai:

  • az osztályteremben legfeljebb 10-15 diák ülhet
  • a padokban csak egy-egy tanuló üljön
  • a gyermekek max. négy órát tölthetnek az iskolában
  • a tanórák hossza nem haladhatja meg a 30 percet
  • betiltanák a természettudományos kísérleteket.

Az osztálytermekben négy négyzetméterenként csak egy diák tartózkodhatna. Az intézet szakemberei úgy vélik: a „helyi sajátosságok” figyelembevételével a gyermeklétszám növelhető, de fontos, hogy a padokban csak egy-egy tanuló üljön.

Az INSP azt ajánlja, hogy osztályonként a diákok fele vegyen részt az iskolai tanórákon, a másik fele pedig online oktatást kapjon. Ezt a rendszert rotációban képzelik el az intézet szakemberei. Azt is ajánlják, hogy a napi 4 tanórából egyet a lehetőségek szerint az iskolaudvaron, a szabadég alatt tartsák meg.  

Az INSP betiltaná az kísérletek végzését a természettudományi órákon. Ezt azzal indokolják, hogy kémiai, fizikai vagy biológiai kísérletek végzése közben a gyerekek „szoros interakcióra” kényszerülnek, és ez kerülendő a járvány idején.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá