Mi lesz az EU-val, ha nem hajlandó rubelben fizetni a gázért?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Alekszandr Pasecsnik, az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alap egyik vezetője a Moszkva 24-nek elmondta, hogy a többi gázellátási csatorna jelentéktelen, és nem lesz képes teljes mértékben kompenzálni azt a mennyiséget, amelyet Oroszország adott az európai országoknak.

Korábban Robert Habeck német gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a németországi orosz energiaellátás leállása esetén vészhelyzeti korai figyelmeztető módot aktiválnak. A veszélyhelyzeti terv szerint a reagálásnak három szakasza van. Ezek közül az első, amiről most beszélünk, a helyzet figyelemmel kísérése. Ennek érdekében válságközpontot hoznak létre.

Pasechnik szerint a gáz rubelben történő fizetésének megtagadása azt jelentené, hogy megszűnik a gázszállítás az érintett országokba.

"Ha nem az elnökünk által javasolt új szabályok szerint járnak el, akkor ennek megfelelően nem kapnak gázt" - magyarázza az elemző.

Az orosz szakemberek véleménye szerint nincsenek biztonsági vész-forgatókönyvek. Az amerikai cseppfolyósított gáz nem lesz elég, a többi ellátási csatorna pedig nagyon csekély. A norvég vagy az azerbajdzsáni gáz és egyéb szállítások elenyészőek ahhoz képest, hogy a Gazprom vezetékein hosszú távú szerződések alapján Európába juthatnának.

Az orosz gáz vásárlásának megtagadása szó szerint lefagyaszthatja Európát - mondta Pasechnik. 

"A drága gázzal már most is vannak nehézségek. De az árak még feljebb fognak menni. Ráadásul hiány is lesz. Tehát csak azzal nyer Európa, ha átgondoltan viselkedik" - összegzi az elemző.

Korábban arról számoltak be, hogy a G7-országok, köztük Németország, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán, nem fizetnek rubelben az oroszországi gázszállításért. Döntésüket azzal indokolták, hogy egy ilyen újítás álláspontjuk szerint ellentétes a meglévő szerződésekben előírtakkal.

Előzmény: Március végén Vlagyimir Putyin elnöki utasítást adott ki a velük ellenséges országokkal kötött gázszerződések rubelben történő kifizetésére.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá