EU: Február 1-től negatív teszttel is szabadon utazhatunk külföldre

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az Európai Unió Tanácsa új ajánlást fogadott el a biztonságos és szabad utazás elősegítésére a koronavírus-járvány idején. Eszerint a vonatkozó nemzeti intézkedéseket nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell alkalmazni. A rendelet február 1-jén lép hatályba.

Az ajánlás szerint a szabad mozgást korlátozó bármely intézkedésnek megkülönböztetéstől mentesnek és arányosnak kell lennie.

A rendelet ugyanazon a napon lép hatályba, mint a védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása, amely 9 hónapos (270 napos) érvényességi időt állapít meg az EU-n belüli utazásokhoz. Az igazolványok érvényességét az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani. Változnak az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályok is annak érdekében, hogy figyelembe lehessen venni az emlékeztető adagokat.

A tagállamok nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését a területükre. Az uniós védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek a határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül koronavírus elleni tesztet kell készíteniük.

A különleges felmentéssel rendelkező utazók, az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek a követelmény alól.

Az új ajánlás szerint az egyes utazók egészségügyi állapotán túl figyelembe kell venni azt is, hogy melyek a vírus elterjedése szempontjából különösen érintett, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint sötétvörös besorolású területek. Az innen érkezők számára további beutazási szabályokat írhatnak elő az országok. (MTI)

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá