ENSZ: 2021 katasztrofális év lesz a mostani állapotokhoz képest

A jelentésekben nyoma sincs az optimizmusnak.

Míg sokan a covid vakcinától naivan azt várják, hogy hónapok alatt visszarendezi a világot a normális kerékvágásba, a szakértők két lábbal a földön állnak, és állítják: semmi okunk a derülátásra. Az ENSZ-közgyűlés a koronavírus-járványról tartott rendkívüli ülést december 4-én.

Az ENSZ Élelmezési Világalapjának (WFP) vezetője szerint súlyos katasztrófákra kell készülni 2021-ben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pedig hangsúlyozta, hogy a gazdag országok az oltásért tolongásban nem tiporhatják el a szegényeket.

2021 katasztrofális év lesz a mostani állapotokhoz képest

– mondta David Beasley, a WFP főigazgatója. Az éhezés több tucatnyi országban „már az ajtón kopogtat”. 2021-ben feltehetően az ENSZ megalapítása óta eltelt 75 év legrosszabb humanitárius válsága következik.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 4,3 milliárd dollár azonnali befizetését sürgette a vakcinamegosztó programba. „Egyszerűen nem fogadhatjuk el, hogy a szegényeket a gazdagok eltapossák a védőoltásért való tülekedésben” – mondta a főigazgató. „Az oltás nem szünteti meg a világjárványt kiváltó sebezhetőségeket.

Nincs védőoltás a szegénység, az éhség ellen. Nincs védőoltás az egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás ellen 

– figyelmeztetett Tedrosz. „Amikor a világjárvány véget ér, meg súlyosabb kihívással fogjuk szemben találni magunkat, mint a kezdete előtt.”

A WHO főigazgatója ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények miatt terjed az a nézet, hogy már vége a járványnak. Tedrosz szerint a világjárvány még sokáig eltart, és az állampolgárok és a kormányok döntései határozzák meg rövid távon annak alakulását.


Szólj hozzá