DÁNIA: Egy 30 éves nő kártérítést kap a Covid-19 vakcina mellékhatásai miatt

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Egy Koppenhága közelében élő 30 éves dán nő Dániában kompenzációt kap a Covid-19 oltás okozta mellékhatások miatt - számolt be a The Local.

A nő 2021 januárjában kapott oltást, és nem sokkal ezután fejfájásra panaszkodott. Kiderült: az agyában és a májában is vérrögök képződtek. A dán egészségügyi hatóság szerint nem fér kétség ahhoz, hogy ok-okozati összefüggés mutatható ki az oltás és a vérrögképződés között.

A kártérítés teljes összege egyelőre nem ismert. A testület úgy döntött, hogy a nőt kompenzálják a káros mellékhatások miatti betegnapok miatt. További kártérítésre is jogosult lehet, ha hosszabb távú problémák merülnek fel. És mivel munkája kapcsán kapta meg az oltást, kártérítési igénye lehet a munkáltató irányában is. 

ELŐZMÉNY:  Dánia volt az első ország, ahol a vérrögképződési mellékhatás gyanúja miatt felfüggesztették, majd április közepén teljesen leállították az AstraZenecával való oltást. Svédország, Norvégia, majd részleges – a brit-svéd gyártmányú oltóanyag bizonyos szállítmányaira vonatkozó – tiltást vezetett be több európai állam is. 

Magyarországon továbbra is oltanak az AstraZeneca vakcinával.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá