CHILE: 60-75 % közötti az átoltottság, de egyre aggasztóbb a helyzet. Bezzeg az alig oltott Ukrajna!

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Chile a vakcinabeszerzés és a gyors oltási program egyik mintaországa volt. Ennek hátterében az állt, hogy nagyon hamar rendeltek hatalmas dózis Sinovac vakcinát Kínából. Aztán jött a meglepetés: a járvány a tavaszi hónapokban a kiemelkedően gyors oltási program mellett sem enyhült. (Nem ez történt Magyarországon is?) Akkor még úgy tűnt, hogy a 30-40%-os átoltottság egyszerűen nem elég a járvány megfékezésére, és ennél jelentősen magasabb, legalább 50%-os átoltottsága lehet szükség. De itt sem álltak meg.

És most, amikor a lakosság kb. 75%-a be van oltva, a járvány cseppet sem csitul. Sőt! A napi új esetszámok rekordszint környékén állnak. Június 8-án 7300 új esetet regisztráltak. Érdekes összevetnünk Ukrajnával, ahol drasztikusan visszaesett az esetszám, pedig  csak a lakosság 3 %-a kapott oltást.

Felmerülhet a kérdés: ilyen átoltottság mellett vajon nem a vakcinák teljes csődjéről van szó?

Chile a kínai vakcinagyártóval zajló előzetes tárgyalások miatt tudott tömegesen Sinovac-vakcinához jutni, így nem meglepő, hogy a beadott nagyjából 23 millió vakcinából több mint 17 millió kínai Sinovac-vakcina. A Pfizer-BionTech vakcinából 5 millió adagot, AstraZenecából és CanSinóból kb. 1-1 millió adagot adtak be.

Egyelőre senki nem tudja,milyen következtetésre jutnak a chilei járványkezelés felelősei.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá