Brit százezrek írták már alá a COVID-19 oltási útlevél elleni petíciót

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A politikai és a média nyomása ellenére sok ezer ember tiltakozik a jogellenes lépés miatt.

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 260 000 ember írt alá a petíciót a COVID-19 oltási útlevelek bevezetése ellen.

Decemberben a felelős államtitkár, Nadhim Zahawi kétszer is kijelentette, hogy "nem tervezzük az oltási igazolás bevezetését". Aztán januárban azonban úgy döntött a kormány, hogy finanszírozzák a COVID-19 passport megvalósításával kapcsolatos tanulmányokat, és erre 450 000 fontot el is különítettek.

Február közepén Dominic Raab külügyminiszter jelezte, hogy az oltási kártyákat belföldön is fel lehet használni, még a szupermarketekben és a kocsmákban is kérhetik a belépésnél. 

Matthew Hancock egészségügyi miniszter nem erősítette meg, hogy az útleveleket belföldön is kell majd használni, de egyetértett Boris Johnson miniszterelnökkel, aki szerint az oltási igazolások elengedhetetlenek a nemzetközi utazásokhoz.

A politikai és a média nyomása ellenére már most sok ezer ember lázadozik. Petíciót indítottak, amely többek között kimondja:

"Azt akarjuk, hogy a kormány vállalja, hogy nem vezet be elektronikus oltási státuszt / mentességi útlevelet az Egyesült Királyságban. Ezek az útlevelek a COVID-19 elleni oltást megtagadó emberek jogainak korlátozására alkalmasak, ami elfogadhatatlan. [ . ..] A kormánynak teljesen transzparensnek kell lennie a nyilvánosság előtt az oltási kártyákkal kapcsolatos tervek szempontjából. A kártya kétségtelenül aláásná a társadalmi kohéziót, és kihatna az Egyesült Királyság idei és 2022-es gazdasági fellendülésére. "

Sam Grant, a Liberty emberi jogi csoport stratégiai és kampányigazgatója figyelmeztetett, hogy a lépés

"ketté osztja a társadalmat, amelyben így egyesek hozzáférhetnek az előnyökhöz valamint a szabadságjogokhoz, míg mások kirekesztődnek."

A petíció aláírói az Európa Tanácsra is hivatkozik (amelynek Nagy-Britannia is tagja). Ez utóbbi nemrégiben egy állásfoglalásában kijelentette, hogy az olyan intézkedések, mint a kötelező oltás vagy az oltási igazolások, valamint a be nem oltottakkal szembeni bármilyen megkülönböztetés az emberi jogok megsértését jelenti.

Az állásfoglalás továbbá kimondja, hogy az oltási tanúsítványokat csak "az oltás hatékonyságának, a lehetséges mellékhatások és a nemkívánatos események ellenőrzésének rendeltetésére szabad felhasználni". Brit százezrek írják alá a COVID-19 oltási útlevelek elleni petíciót

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá