Anglia - szigorodnak a szabályok, de a tudósok már nem értenek egyet a stratégiában

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szigorú zónázási szabályok léptek életbe.

Ám hogy mi lenne a megfelelő stratégia vírus-ügyben, a tudóstársadalom igencsak megosztott. A brit kormányt segítő tanácsadó testület (Tudományos Tanácsadó Csoport Vészhelyzetekre, Sage) azt mondja, hogy a járvány megfékezésére bevezetni tervezett korlátozások még mindig nem elég kemények.

Ugyanakkor egy másik csoport stratégiaváltást sürget - nem csak Angliában, hanem a világ valamennyi országában. Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban azt javasolják, hogy

az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni, a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

Angliában komoly feszültségeket gerjeszt az újonnan meghozott szigorító intézkedéscsomag, a "zónásítás. Angliát három zónára (közepes, magas és nagyon magas kockázatú) fogják osztani. Az, hogy melyik régió hova kerül, elsősorban a fertőzési rátájától függ majd, de fontos szempont lehet a fertőzésszám növekedési üteme és a diagnosztizált fertőzöttek teljes száma is.

Az első zónába azok a térségek kerülnek, amelyekben a 100 ezer lakosra jutó regisztrált esetek száma nem éri el a százat. Itt az eddig országos szinten érvényes korlátozások maradnak érvényben, azaz nem gyűlhet össze hatnál több ember sem fedett helyen, sem szabadtéren. Esküvőket maximum 15, temetéseket maximum 30 résztvevővel lehet tartani. Sportrendezvényeket csak szabadban lehet tartani. 

A második zónába azok a régiók kerülnek, amelyekben a 100 ezer lakosra jutó regisztrált esetek száma meghaladja a százat. Itt a különböző háztartásokban élők nem találkozhatnak egymással sem saját házukban sem kertjükben, vagyis lényegében megtiltják a vendégséget. Kivéve, ha úgynevezett „támogató buborékot” hoznak létre, amely nem változtatható, és amelyben az egyik háztartásban csak egy felnőtt lehet.  Ebben a zónában az idősotthonokban élőket csak kivételes esetben lehet látogatni (ha az idős ember haldokol). Az itt élők tölthetik ugyan szabadságukat a zónán kívül is, de csak a velük egy háztartásban élőkkel vagy a velük egy támogató buborékban lévőkkel együtt. Esküvőket és temetéseket maximum 15 résztvevővel lehet tartani, az esküvőket követő ünneplést betilthatják.

A harmadik zónába azok az eredetileg második zónás térségek kerülnek, amelyekben a korlátozások nem tudták megállítani a fertőzés terjedését. Ebben a zónában a különböző háztartásban élők semmilyen körülmények között, még a szabadban vagy nyilvános helyen sem találkozhatnak egymással. Éjjelre lakhelyelhagyási korlátozásokat léptethetnek életbe, a vendéglátó egységeket (pubok, éttermek) és szórakozóhelyeket pedig bezárják.

Az iskolák azonban nyitva maradhatnak a jelenlegi tervek szerint, és a vallási összejöveteleket is meg lehet tartani.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá