A WHO szerint nem lehet csodát várni a vakcináktól

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

"Nincs meg a tökéletes megoldás, és nem kizárt, hogy olyat soha nem is találunk".

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - nyilatkozata Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Szerinte: "már több kísérleti vakcina a klinikai tesztek végső fázisaiban jár". Hozzátette ugyanakkor, vannak olyan aggodalmak, hogy a kifejlesztett vakcina nem lesz teljesen hatékony, vagy csak pár hónapra lesz képes védelmet nyújtani.

Seth Berkley, a Gavi, vakcinákat népszerűsítő szervezet elnöke korábban azt mondta, hogy a fejlesztés kezdete és aközött, hogy egy ember bemegy a gyógyszertárba, és megveszi, vagy az orvosa beadja neki a védőoltást, akár 10 év vagy még ennél több idő is eltelhet.

Az első körös embereken történő tesztelés kisebb csoportokon kezdődik. Ha ez sikeres, akkor jön a második kör, ahol legfeljebb néhány száz emberen, majd a harmadik körben ezreken tesztelik az oltóanyagot. Ezután jöhet a szabályozó hatóságok engedélyezése, majd a gyártás.

Az eddigi vakcinák közül az ebola-járvány idején készült oltóanyag jutott el a leggyorsabban az emberekhez, de itt is 5 éves távlatról beszélünk.

Ha egy oltás kifejlesztése túl sok időbe telik, akkor lehet, hogy már meg is oldódik a helyzet mire engedélyezik az alkalmazást. Így jártak a 2014-es ebola-járvány idején, amikor már annyira lelassult betegség terjedése, hogy egyszerűen nem tudtak annyi adatot összegyűjteni, ami elegendő lett volna a szabadalmaztatási eljárások befejezéséhez. Egy újabb kitörés kellett hozzá, hogy végül 2019-ben az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja a vakcinát.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá