A szlovák kormány most döntött: holnap már kezdik is a tömeges tesztelést

A kijárási korlátozás február 7-ig van érvényben. Január 27-től csak negatív antigénteszt vagy PCR-teszt ellenében lehet mozogni. Ez vonatkozik a természetbe járásra is, de csak a 15-65 év közöttiek esetében.

A vasárnap délutáni kormányülésen megszületett a döntés: újra országos tesztelést indítanak, ami január 18-26 között zajlik majd.

Az emberek elmehetnek a mobil teszthelyekre, vagy PCR-tesztet végeztethetnek. Az önkormányzatoknak segíteniük kell a kapacitás bővítését.

A tesztelés tehát január 26-án zárul. Január 29-én hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Ezt követően az országot 37 „rosszabb“ és 36 „jobb“ körzetre fogják felosztani. A „rosszabbakban“ megismétlik a tömeges tesztelést. Az itt élőknek új teszteredményt kell majd felmutatniuk, hogy felmentést kapjanak a kijárási tilalom alól.

A kijárási korlátozás február 7-ig van érvényben.

Január 27-től csak negatív antigénteszt vagy PCR-teszt ellenében lehet mozogni. Ez vonatkozik a természetbe járásra is, de csak a 15-65 év közöttiek esetében.

A felmutatott teszteredmény nem lehet 7 napnál régebbi.

Az embereknek 9 napjuk lesz leteszteltetni magukat, hangsúlyozta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A polgárok a mobil teszthelyeken, de a munkahelyükön is elvégeztethetik a tesztet.

A tesztelésen azoknak is részt kell venniük, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Őket is csak a negatív teszteredmény menti fel a kijárási tilalom alól.

Mivel a tesztelés több napig tart majd, az embereknek nem kell hosszú sorokat kivárniuk és a hidegben fagyoskodniuk – mondja Matovič miniszterelnök. Elmondása szerint ettől kezdve minden a szervezők ügyességén múlik: például, ha akarják, beoszthatják az embereket mondjuk ábécé sorrendben.

A kormányülést követő sajtótájéjoztatón azt is elmondták, hogy amennyiben jól alakul a helyzet, és a Covid-automata fekete helyett pirosat mutatna, akkor február 1-jétől megnyithatnának az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Az általános iskola felső tagozatos diákjai és a középiskolások negatív teszteredmény ellenében térhetnének vissza az iskolapadba.

Elég tesztünk van, mondja Marek Krajčí egészségügyi miniszter. "5,2 millió áll rendelkezésünkre", és szavai szerint a gazdasági miniszter további 5,2 milliót képes beszerezni.

Krajčí továbbá aláhúzta, hogy a szigorú szabályok a tömeges tesztelés ellenére is érvényben vannak, és a negatív teszteredmény nem jogosít fel senkit arra, hogy „letegye a szájmaszkot“.

Kiderült az is, hogy a miniszterelnök az Abbott antigénteszteket gyártó cégtől ajánlatot kapott „kellemesebb“ tesztek megvásárlására. Ezen tesztekhez elegendő az orrból történő mintavétel, és a pálcikát csupán két centiméter mélyen helyezik az orrba. A miniszterelnök erről holnap fog egyeztetni a szakemberekkel.


Szólj hozzá