A gyógyszeres kezelés is hatékony lehet, nem csak az oltás!

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A médiából folyamatosan azt halljuk, hogy az oltás az egyetlen, ami a covid-fertőzés ellen hatásos. Itt lenne az ideje árnyalni a képet!

Dr. Letoha Tamás kutató közösségi oldalán évtizedek óta sikeresen alkalmazott, hatásos gyógyszerekre hívja fel a figyelmet:

Az Isoprinosine (inozin pranobex) a 70-es években megjelent antivirális gyógyszer, amely hatását az antivirális ágensek (interferon) illetve a természetes ölősejtek aktivációján keresztül éri el.

Az Isoprinosine relatíve széleskörű hatása miatt mind a DNS, mind az RNS vírusok ellen bevethető, ráadásul az Aszprinnel szemben gyermekek felső légúti vírusfertőzései esetén is biztonsággal használható.

A jó eredmények ellenére ezt a készítményt a gyakorlatban „kiszorította” az acyclo és a ganciklovir, amelyeket elsősorban DNS-vírusfertőzésekben használnak.

Az egyszálú RNS koronavírus, a SARS-CoV-2 felbukkanása újból felhívta a figyelmet az Isoprinosine-ra, amit cseh orvosok a járvány kezdetén eredményesen alkalmaztak egy cseh idősotthonban kitörő SARS-CoV-2 fertőzéshullám ellen.

A felnőttköri COVID-19 megbetegedés tüskefehérje-indukált trombotikus szövődménye illetve a tüdő inzultust követő bakteriális/gombás felülfertőződés gyakorisága miatt az Isoprinosine alkalmazása, hasonlóan más szerekhez, csakis kombinációs terápiásban lehet igazán hatékony.

A gyermekek enyhe COVID-19 megbetegedésének kezelésére akár szirup formában is alkalmazható.

Egy antiparkinson készítmény is hatásosnak bizonyult.

A COVID-19 járvány kezdetén nemzetközi kutatók igazolták, hogy az antiparkinson szerként évtizedek óta alkalmazott Amantadin a SARS-CoV-2 egyik ioncsatornájához való kötődéssel képes gátolni a vírus RNS a fertőzött sejtbe történő jutását, így gátolva a későbbi replikációt. A hatóanyagot egyéb szerek hiányában számos helyen klinikai körülmények közt is alkalmazták, leginkább ambuláns ellátásban részesülő, tehát nem súlyos állapotú betegekben, ezzel demonstrálva a terápiás hatékonyságot ().

A COVID-19 komplex pathomechanizmusa (ld a tüskefehérje indukálta tüdővérköri vérrög képződést ill. a tüdő esetleges felülfertőződést) miatt az Amantadin is csak egy komplex, a betegség előbb említett szövődményeit molekulárisan ellensúlyozandó terápiás portfólióban tudja igazán hatékonyan kifejteni hatását.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá