A folyamatos igény ellenére szünetelteti a covid vakcina gyártását a Johnson & Johnson

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Ezzel a címmel jelent meg cikk a New York Times-ban.

Vagyis: "Szép csendben leálltak a J&J COVID vakcina gyártásával" - kommentálta közösségi oldalán a hírt dr. Letoha Tamás.

A véleményét bővebben kifejtette:

Paradoxon, de igaz: a J&J esetében a potenciális mellékhatások épp a tüskefehérje hatékony termeltetéséből erednek (ld. a New York Times J&J vakcináról szóló korábbi tájékoztatóját). Az izomba adott, tüskefehérje génnel felszerelt 100 milliárd adenovírus részecske kimagasló hatékonysággal indukálja az emberi szervezet sejtjeiben a tüskefehérje termelést. A tüskefehérje termelő emberi sejtek ellen meginduló citotoxikus limfocitákat is felvonultató immunválasz pedig ezen tüskefehérje termelő sejteket elpusztítva kialakítja az immunitást.

A New York Times fenti tájékoztatóját idézve: "When a vaccinated cell dies, the debris contains spike proteins and protein fragments that can then be taken up by a type of immune cell called an antigen-presenting cell". Azaz ahogy még a mainstream New York Times is bemutatja, az immunizáció során a tüskefehérje termelő sejtek elpusztulnak. Igen, mert hasonlóan a természetes vírusfertőzéshez, az idegen vírusfehérjét, azaz a tüskefehérjét termelő sejteket az immunrendszer potenciális vírusfertőzött sejtnek felismerve elpusztítja (természetes fertőzésnél elejét véve ezzel a vírus további terjedésének). A probléma onnan adódik, ha a tüskefehérje termelő sejtek (ld. az adenovírus részecskéket felvevő falósejtek) a véráramba lépnek, és hasonlóan a természetes fertőzéshez, a vérben indul meg a tüskefehérje termelő sejtek halálával végződő immunválasz. A vérben elpusztuló falósejtekből felszabaduló tüskefehérjék pedig - hasonlóan a természetes fertőzésnél fellépő szövődményekhez - potenciális vérrögképző hatást gyakorolnak. És így lép fel - nem feltétlenül az adenovírus részecske, hanem a megtermeltetett tüskefehérje által - az EMA által is megemlített ritka vérrögképződési zavar . Amit persze, a megfelelő tájékoztatással és a tüskefehérje biológiai hatásaira figyelmet felhívó szakemberek meghallgatásával, tekintettel a már évtizedek óta alkalmazott véralvadásgátló profilaxis hatékonyságára, el lehetett volna kerülni.

Ehhez nem kellett volna más: csak egy kis szakmaiság. És egy jó adag őszinteség.

Na ennyit a média és az őszinte kommunikáció hatalmáról. Azaz a J&J vakcina is "vállbajóvakcina", de csak akkor, ha azt a i) kinek? ii) mikor? iii) milyen feltételekkel? és iv) milyen potenciális mellékhatások mellett? ajánlások figyelembe vételével alkalmazzák.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá