4 professzor 4 kérdése

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

„Négy tudós kérdéseket küldött a BionTech alapítójának, Ugur Sahinnak. Aggódnak az oltóanyag esetleges minőségi hibái miatt” – áll a Berliner Zeitung cikkében. A négy neves tudós tisztázni szeretné az általuk észlelt következetlenségeket a Pfizer-BionTech vakcináknál.

A 4 személy:

  • Jörg Matysik (az analitikai kémia professzora a Lipcsei Egyetemen),
  • Gerald Dyker (a Bochumi Ruhr Egyetem szerves kémia professzora),
  • Andreas Schnepf (a Tübingeni Egyetem szervetlen kémia professzora),
  • Martin Winkler (anyag- és folyamatmérnöki professzor) . 

Miért szürke az oltóanyag alapszíne?
"Vegyészként nincs az a benyomásunk, hogy ez a termék jelenleg tömeges vakcinaként használható " - áll a négy tudós levelében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a BionTech oltóanyag-tájékoztatója szerint az oltóanyagnak fehértől törtfehér-szürke színűnek kell lennie. Konkrétan azt kérdezik: „Hogy jön létre ez a jelentős színkülönbség amikor szinte minden felhasznált anyag színtelen, így fehér színűnek kellene lenni. Honnan származik a szürke árnyalata? Ezek szennyeződések?” 

Hogyan biztosítható az egységes termékminőség?

Az orvosi szektorban joggal támasztanak magas követelményeket a termékek tisztaságával és összehasonlíthatóságával kapcsolatban.

"Tudósként nagyon érdekel minket a BioNTech, hogy milyen módszereket alkalmaz. Kollégáink közül senki nem tudja, hogyan biztosítható az mRNS-technológia minősége ekkora termékmennyiség esetén.”

A professzorok levelükben konkrétan azt kérdezik: „Hogy az egységes termékminőség biztosított, vagy hogyan tud róla meggyőződni hogy és milyen mértékben van jelen a csomagolandó mRNS a lipid nanorészecskékben? Továbbá, hogyan szabályozható az egyes tételekben az mRNS hatóanyag koncentrációja, és hogyan szabályozható a hatóanyag koncentrációja a lipid nanorészecskékben a részecskéken kívülihez viszonyítva?

A vakcina „emberi felhasználásra nem engedélyezett komponenseket tartalmaz”?
Azt is tudni akarják, hogyan biztosítható, hogy a vakcina azon komponensei, amelyek valójában "nem engedélyezettek a humán gyógyászatban", ne károsítsák az emberi szöveteket. Ez alatt "a lipid nanorészecskék képzésére használt ALC-0159 és ALC-0315 komponenseket" értik, amelyek "nem engedélyezettek közvetlenül az emberi testen vagy az emberi testben történő felhasználásra". Ezekről ismert, hogy irritálják a szemet és a bőrt. "Ha irritálhatja a szemet vagy a bőrt, mi a helyzet a szövetekkel? 

Különböző mellékhatások vannak a különböző oltóanyag-tételeknél?
A tudósokat aggasztják a mellékhatások, amelyek a jelentések szerint eltérőek a különböző vakcina-tételek között. "Ennek igazából nem szabadna így lennie, mert minden doboznak ugyanazt az anyagot kell tartalmaznia" - állítják a kutatók. 

A négy kérdező kijelentette, hogy egy kiterjesztett kérdéssort kívánnak eljuttatni a Paul Ehrlich Intézethez (PEI). Mert annak kötelessége kivizsgálnia a gyanút, és - legalábbis elméletben - semmit sem szabad eltitkolnia.

A tudósok kérdései mögött komoly aggodalmak rejlenek. Az oltás nem csak szimpla kis szúrás, hanem sokkal inkább egy rulettjátékhoz hasonlít, ha a gyanú beigazolódik, és valóban időnként változó oltóanyag-összetevőket tartalmaznak.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá