NÉMETORSZÁG: Egy vezérőrnagyot neveznek ki a járvány elleni védekezés élére. Mire készülnek?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Lassan hozzászokunk, hogy a magyar kórházakban lépten-nyomon katonákba lehet botlani. De nem vagyunk ezzel egyedül: Németországban már 8000 katonát állították be a covid-védekezésbe. 

Az elmúlt héten ismét vita folyt a Németországban bevezetendő általános kötelező covid-oltás bevezetéséről. A Olaf Scholz (SPD) leendő kancellár támogatja az intézkedést. Kedden azt mondta, hogy fontos, hogy "bevezessük a kötelező védőoltást". Scholz ezt a kormányfővel és Angela Merkel kancellárral folytatott kormányzati egyeztetésen fejtette ki.

Olaf Scholz (SPD) leendő kancellár oltakozás közben

A szociáldemokraták szerint a kötelező védőoltást akkor kell elkezdeni, "amikor már mindenkinek megvolt a reális esélye a kétszeri oltás felvételére. Ezt február elejére meg kell tudnunk tenni".

A hamarosan hivatalba lépő új kancellár erős kézbe kívánja adni a járványkezelést. Scholz Carsten Breuer vezérőrnagyot kívánja kinevezni a korona elleni küzdelemre létrehozott kríziscsapat élére.

Scholz bejelentette, hogy

az új válságstábnak egyebek mellett fel kell gyorsítania az emlékeztető és egyéb koronaoltásokat Németországban.

Németországban szigorú intézkedésekre lehet számítani:

  • A beoltatlanok legfeljebb két háztartásból legfeljebb öt emberrel találkozhatnak – (Ebbe nem számítanak be a felépültek, a beoltottak - amit egyszerűen 2G-nek hívnak a németek. A 12 éven aluliakra sem érvényes az intézkedés.)
  • A klubokat és diszkókat be kell zárni.
  • A nagyrendezvényeken a nézőtér maximum egyharmada használható ki.
  • A szövetségi kormánynak módosítania kell a fertőzések elleni védekezési törvényt. Ez vonatkozik például a kilépési vagy kapcsolattartási korlátozásokra, a rendezvények vagy utazások tilalmára, valamint az üzletek vagy éttermek bezárására.

Azokon a területeken, ahol magas a hétnapos előfordulási gyakoriság, további intézkedéseket kell tenni. 

A szövetségi kormány arra készül, hogy jóváhagyja az általános védőoltási követelmény bevezetésére. Úgy látszik, hogy a politikusok egymásra licitálnak, a szorításokban. Baden-Württemberg zöld miniszterelnöke, Winfried Kretschmann követeli, hogy az egyes létesítményekhez kapcsolódó oltási kötelezettség még az idén életbe lépjen.

Jövő hét csütörtökön, december 9-én Miniszterelnöki Konferencián (MPK) kívánnak tárgyalni a szövetségi- és tartományi kormányok a koronavírus-helyzetről.

Scholz már ezt megelőzően szigorúbb intézkedések mellett emelt szót, és azt nyilatkozta, hogy:

"Át kell gondolni, hogy a védőoltások meddig alkalmazhatók. Nem fordulhat elő, hogy „az, aki két oltást kapott, a következő 20 évben 2G-nek számítson”.

A Katonaság (Bundeswehr) eddig is részt vett a járvány elleni védekezésben. A védelmi minisztérium hétfői összesítése szerint csaknem nyolcezer katona segíti a polgári hatóságok, intézmények munkáját. Több mint hétszázan kórházak személyzetét egészítik ki, majdnem hétszázan az oltási kampányban dolgoznak, csaknem 2500 katona pedig a helyi – járási, városi – egészségügyi hivatalok munkáját támogatja.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői az eredeti tervek szerint legközelebb december 9-én egyeztetnek a védekezésről. De várható, hogy a tanácskozást előrehozzák.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá