SZLOVÉNIA: Egy 20 éves nő halálesete miatt függesztették fel az egyadagos oltást

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy a vakcinát a jövőben csak „kifejezett kérésre” adják be.

Poklukar az MTI beszámolója szerint azt mondta, a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, amely mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és a Janssen-vakcina alkalmazása között. Az öttagú bizottság, amelynek egy neurológus, egy virológus, egy belgyógyász, egy gyógyszerész és egy járványügyi szakember is tagja volt, megállapította, hogy

a fiatal nőnél a vakcina belső vérzéshez vezető immuntrombocitopéniát váltott ki. Ez a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenésével jár, ami miatt a vér nem tud megalvadni. A halál oka trombotikus stroke, azaz agyvérzés volt.

„A 20 éves nőnek korábban nem volt olyan betegsége, amely befolyásolhatta volna a tünetek megjelenését az oltás után” – mondta Zoran Simonovic, a bizottság koordinátora.

Szlovéniában a terhes nők kivételével minden felnőttnek elérhető volt a Janssen-vakcina, és eddig 120 ezer embert oltottak be vele. A fiatal nő esete a második az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcinával. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

Bár a döntés friss, valójában nem új mellékhatásról van szó. Az AstraZeneca-vakcinához és a Szputnyik V-hez hasonlóan vektorvírus alapú Janssen-vakcináról már hónapok óta több komoly, de ritka mellékhatás is ismert, ezek a vakcinákról szóló legfontosabb tudnivalókat összegző cikkünkben is megtalálhatók: Április közepén az AstraZenecáé után a Janssen vakcinájával kapcsolatban is felmerült, hogy ritka esetekben alacsony vérlemezkeszámmal járó vérrögképződést (TTS) okozhat. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint valóban lehet összefüggés, és ezt mellékhatásként is fel kell tüntetni az oltóanyagnál, de nagyon ritka jelenségről van szó, és a vakcina haszna továbbra is messze meghaladja az ezzel járó kockázatot.

Júliusban a Guillain-Barré-szindróma nevű, ritka ideggyulladásos betegség is bekerült a mellékhatások közé, októberben pedig a vénás tromboembóliát (VTE) és az immuntrombocitopéniát (ITP) is felvették a ritka mellékhatások közé – ez utóbbi az, amelynek az előfordulását most a szlovéniai vizsgálat a vakcinához kötötte.

A Janssen-vakcina magyar nyelvű alkalmazási előírásában erről ez olvasható: „Nagyon ritkán nagyon alacsony vérlemezkeszámmal járó immunthrombocytopenia eseteiről számoltak be a COVID-19 Vaccine Janssen beadását követően, rendszerint az oltást követő első négy héten belül. Előfordultak vérzéssel járó, valamint halálos kimenetelű esetek is. Ezen esetek némelyike olyan egyéneknél fordult elő, akiknek az anamnézisében immunthrombocytopenia (ITP) szerepelt. Ha az egyén anamnézisében ITP szerepel, figyelembe kell venni az alacsony thrombocytaszám kialakulásának kockázatát a vakcina beadása előtt, és a vakcináció után javasolt a vérlemezkeszám rendszeres ellenőrzése. Az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a thromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleire és tüneteire. Az oltottakat figyelmeztetni kell, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábfájdalmat, lábduzzanatot vagy tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően. Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, görcsrohamokat, mentális állapotváltozást vagy homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki. Akiknél a Covid-19 Vaccine Janssennel való oltást követő három héten belül thrombocytopeniát állapítanak meg, ki kell vizsgálni a thrombosis jeleit keresve. Hasonlóképpen, azokat az egyéneket is vizsgálni kell thrombocytopenia tekintetében, akiknél thrombosis alakul ki az oltást követő három héten belül.” Forrás: PHARMINDEX Online

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá