OLTÁS: Néhány EU-s országban az oltottak máris kivételezettek

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Utazás, éttermi látogatás, mozizásvagy akár szabad fodrászkodás - csak néhány példa a kedvezményekre.

Járhat-e előnnyel, ha valaki beoltotta magát? Néhány európai országban már igen.

Lengyelországban december vége óta vannak az oltottaknak speciális előnyeik. Az országba való belépés után mentesülnek a tíznapos karantén-kötelezettség alól, továbbá nem számítanak a létszámba a korlátozott számú résztvevőjű eseményeken.

A román kormány január közepén az oltott utazókat mentesítette a karantén alól.

Észtország a harmadik EU-ország, amely február 1-jén - kötelező tesztelés és karantén nélkül - teljesen visszaállította az oltottak beutazási szabadságát.

A görög  miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis már hetekkel ezelőtt felhívta:

"A beoltott embereknek szabadon kell tudni utazni."

Görögország és Izrael már megállapodtak abban, hogy az oltottak korlátozás nélkül utazhatnak a két ország között. Hasonló szabályozás már folyamatban van Nagy-Britanniával is.

Az oltási adatokkal ellátott digitális személyi igazolvány ötletével először Dánia rukkolt elő. Ezek kezdetben az utazások szempontjából lesznek előnyösek, de később a koncerteken vagy sporteseményeken való részvétel is ennek a függvénye lehet.

A magyar kormány is döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen. Hogy milyen előnyökkel jár majd, azt egyenlőre nem tudni.

De mit szól Brüsszel az egyéni kezdeményezésekhez? Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának vezetője óvatosságra int: még sok a kérdőjel, hisz például az sem világos, hogy az oltott emberek terjesztik-e a vírust, illetve  meddig nyújt védelmet a vakcina.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá